Запись на консультации и диагностику, результаты исследований и акции — в мобильном приложении!

Яку роль грає сон для здоров’я дитини? Пояснює невролог та педіатр

Навіщо ми спимо? Щоб відпочити? І так, і ні – під час сну мозок теж працює: він сортує і обробляє отриману за день інформацію. І у дитячому віці сон – це надзвичайно важливий процес. Дитячий невролог Любов Браткова та педіатр Мар’яна Почтар пояснюють, як мають спати діти, щоб бути здоровими.

Скільки треба спати малечі?

Діти перших років повинні мати як нічний, так і денний сон. Вдень малюки можуть набратись сил за годину, а можуть потребувати й три – це нормально.

Немовлята і діти до 1-2 років у середньому сплять по 14-16 годин на добу.

Якщо ваш малюк переплутав день і ніч (а таке буває досить часто) – постарайтесь вдень додати активності. Натомість вночі не підтримуйте прагнення грати – увімкніть колискові або білий шум, погойдайте, прикладіть до грудей. Зрештою маля підлаштується під ритм родини.

В 3-5 років тривалість сну вже складає близько 10 годин. У 6-12 років час сну зменшується десь до 9 годин. Але якщо ваша 8-річна дитина приходить зі школи, і їй потрібен сон – нехай спить, це на користь.

Ідеально вкладати дитину близько 21.00 — 22.00 – це необхідно для вироблення гормону росту.

Що сприяє якісному сну?

  • Гігієна сну. Малюк має спати в прохолодній, тихій і добре провітрюваній кімнаті.
  • Самостійний сон. Краще намагатися якомога раніше вкладати дітей спати самих – це привчить малюка до відчуття простору та сприятиме міцнішому сну.
  • Фізична активність впродовж дня – запорука солодкого сну. Але тільки не за 1-2 години до того, як плануєте вкладати дитину, може бути зворотний ефект.
  • Білий шум або ж звуки метронома на частоті серцебиття мами можуть допомогти малюку заспокоїтись і заснути.

❕ Якщо у дитини проблеми із засинанням або сон неміцний, варто звернутися до педіатра або дитячого невролога – лікар підбере заспокійливі добавки. Самостійно ж давати препарати не варто.

У більш дорослих діток можуть з’являтися страхи, пов’язані з темрявою. Не треба ігнорувати це або ще гірше висміювати – з дитиною краще спокійно поговорити, з’ясувати, звідки цей страх та пояснити, чому боятися не варто. Це не тільки заспокоїть малюка, але й зміцнить довіру.

Наявність страху самостійного засинання і сну у дітей шкільного віку – це норма, яка пов’язана з формуванням абстрактного мислення та емоційного інтелекту.

Чим загрожує нестача сну?

  • Часті захворювання. Дітки, які мають проблеми зі сном, більш вразливі до сезонних хвороб.
  • Гормональні порушення. Під час сну виробляються важливі для організму гормони – неякісний сон може спричинити ендокринні проблеми.
  • Зайва вага. Дефіцит сну негативно впливає на гормони, які регулюють відчуття голоду й ситості.
  • Порушення стулу. У малюків, які погано сплять, частіше виникають закрепи.
  • Порушення пам’яті та проблеми з концентрацією.
  • Роздратованість, апатія, погіршення поведінки тощо.

Записатись на консультацію Любові Бориславівни можна через форму на сайті, за допомогою мобільного додатку або в операторів нашого кол-центру за номерами: +38 (048) 730-00-30, +38 (096) 380-30-30, +38 (063) 380-30-30, +38 (066) 380-30-30.