Запись на консультации и диагностику, результаты исследований и акции — в мобильном приложении!

Чи безпечно постити? Дивіться інтерв’ю гастроентеролога Галини Короленко

Чи дотримувались ви колись посту? Якщо так, чи консультувались попередньо з лікарем? Пропонуємо подивитись інтерв’ю гастроентеролога Галини Короленко на Першому міському – лікарка пояснила, як вшановувати традиції без шкоди власному здоров’ю.

Піст в християнстві зазвичай супроводжуються відмовою на певний термін від вживання деяких продуктів тваринного походження: м’яса, яєць, молочки тощо. В ісламі ж дозволяється їсти тільки після заходу сонця. Вважається, що людина завдяки посту досягає духовного очищення. Але наголошуємо, що до будь-яких обмежень в харчуванні варто підготуватись не лише духовно, але й фізично.

Кому не можна постити?

  • Дітям.
    Організм, який зростає, потребує щоденного повноцінного харчування для нормального розвитку.
  • Людям старше за 65 років.
    Часто у людей поважного віку є супутні захворювання, які через піст можуть ускладнюватись або загострюватись. Також у людей такого віку органи вже менш виносливі, тож обмежений раціон може бути для них непростим навантаженням.
  • Людям, які страждають на хронічні анемії.
    Відмова від м’яса може погіршити перебіг хвороби.
  • Люди з онкозахворюваннями.
  • Людям, які мають гострі або хронічні вірусні інфекції.
    Недостатня кількість білкової їжі може знизити імунну відповідь організму.
  • Людям, хворим на цукровий діабет 1 типу.
  • Вагітним жінкам та під час лактації.

Якщо у вас є певні хронічні захворювання (зокрема органів травлення), проконсультуйтесь з лікарем щодо доцільності дотримання посту.

Втім для здорових людей піст може бути корисним – пісний раціон зазвичай багатий на клітковину, яка дуже корисна для організму. Але варто зауважити, що їжа має бути різноманітною.

Виходити з посту варто поступово – різкий перехід до важкої їжі може спровокувати погіршення самопочуття.
І запам’ятайте правило тарілки (не лише в піст) – половину мають займати овочі та фрукти, другу половину – порівну білки та вуглеводи.

Записатись на консультацію та діагностику Галини Олександрівни ви можете за допомогою мобільного додатку, через форму на сайті або в операторів нашого кол-центру за номерами: +38 (048) 730-00-30, +38 (096) 380-30-30, +38 (063) 380-30-30, +38 (066) 380-30-30.