Запись на консультации и диагностику, результаты исследований и акции — в мобильном приложении!

Демонізація цукру: виправдано чи ні? Консультує завідувачка амбулаторно-поліклінічного відділення Філатова Марта Більчак

Малорухомий спосіб життя та неправильне харчування – дві основні причини набору ваги. І цукор тут грає не останню роль. Які він функції виконує, на які ризики захворювань впливає, та кому потрібно стежити за його рівнем, розповіла завідувачка амбулаторно-поліклінічного відділення Філатова Марта Більчак.

Розберімось, що таке цукор1

Цукор — це простий вуглевод, який наш організм використовує як джерело енергії. Сам по собі цукор не шкідливий. Але стає таким, якщо його вживати понад міру – забагато солодощів та солодких газованих напоїв в раціоні часто призводять до ожиріння.

Трохи даних від Держстату і ВООЗ:

  • за останні 13 років середня вага українців збільшилася на 2 кг,
  • на ожиріння страждає 16% дорослого населення України,
  • щороку в нашій країні фіксують понад 15 000 нових випадків ожиріння у дітей.

Зайва вага – питання естетики чи здоров’я?

Естетичною ми вважаємо ту вагу, яка вам подобається, і в якій вам комфортно. А от щодо здоров’я можемо навести більш конкретну відповідь. Радимо скористатись онлайн-калькулятором індексу маси тіла. Результат може стати приводом уважніше ставитись до свого здоров’я і за потреби скоригувати спосіб життя, бо зайва вага несе ризики близько 200 різних захворювань, серед яких:

  • ожиріння,
  • атеросклероз судин,
  • цукровий діабет,
  • серцево-судинні захворювання,
  • карієс,
  • деякі онкологічні захворювання тощо.

Тож скільки цукру можна споживати, щоб не нашкодити здоров’ю?

МОЗ України разом з ВООЗ не рекомендують споживати доданий цукор дітям до трьох років, старшим дітям – обмежити вільний цукор до максимум 50 грамів, а ще краще – до 25 грамів на добу.

Дорослим не потрібно повністю відмовлятись від цукру – жодна з міжнародних організацій охорони здоров’я цього не радить. Але при цьому наголошують, що важливо стежити за його кількістю в меню: добова норма доданого цукру для дорослої людини має не перевищувати 50 грамів. Це приблизно 10-12 чайних ложок на день, виходячи з раціону на 2 000 калорій.

Також варто пам’ятати, що декстроза, фруктоза, концентрати фруктових соків, мед, сахароза, тростинний цукор, патока, сироп тощо – це все додані цукри. Наприклад, в 100 мл фруктового соку міститься від 4 до 8 чайних ложок цукру (залежно від виду соку), а в пляшці коли – понад 8 чайних ложок. Тож звертайте увагу на склад.

А якщо ви зіткнулись із «залежністю» від цукру або не можете збалансувати свій раціон, і особливо якщо маєте порушення рівню цукру в крові — це привід записатися на консультацію до сімейного лікаря. Запис на консультацію — через форму на сайті, через мобільний додаток або в операторів нашого кол-центру за номерами: +38 (048) 730-00-30, +38 (096) 380-30-30, +38 (063) 380-30-30, +38 (066) 380-30-30.

Ви також ще маєте можливість укласти декларацію з Мартою Михайлівною — подати заявку на укладання можна онлайн або безпосередньо на Філатова, 38.