Харчування під час карантину. Консультує ендокринолог Вероніка Непорада

Зараз ми залишаємося вдома довгий час, починаємо працювати дистанційно — в такій ситуації непомітно для себе можна переїсти і набрати зайві кілограми. Після оголошення карантину через COVID-19 з полиць українських магазинів зникли гречка, борошно і цукор — ті продукти, що сприяють набору ваги, але самі по собі практично не містять цінних вітамінів і мікроелементів.

Ендокринолог Вероніка Непорада розповідає, як використовувати цей час на благо і не нашкодити ні фігурі, ні здоров’ю.

Режим дня
Щоб не втратити форму під час самоізоляції і не нашкодити своєму здоров’ю, бажано налагодити новий режим дня. Так буде простіше пристосуватися до самоізоляції.
• Приділяйте не менше 8 годин на добу сну і не менш 30 хвилин в день — фізичній активності.
• Обов’язково перевіряйте водне навантаження: часто ми плутаємо голод з жагою. Для кожної людини існує своя норма — в середньому, вона дорівнює 30 мл/кг ідеальної маси тіла.
• Намагайтеся уникати перекусів і дотримуватися триразового харчування.

Щоб приготувати?
Під час карантину у вас, швидше за все, з’явиться більше часу для приготування корисних і правильних страв. Зверніть увагу на продукти з цільного зерна, крупи грубого помолу, горіхи, бобові, фрукти, рослинні масла і овочі — особливо квашені.

У раціоні людини щодня повинен бути присутнім білок. Адже саме білки є біологічним матеріалом для побудови всіх клітин організму, в тому числі і клітин-антитіл, що знищують патогенні мікроби і віруси. Це може бути як білок рослинного походження: бобові, соя, овочі, гриби, насіння, так і білок тваринного походження: м’ясо, птиця, риба, яйця, морепродукти, молочні і кисломолочні продукти.

Варто скоротити споживання солодощів, кондитерських виробів, випічки, інших продуктів з рафінованого борошна, копченостей і уникати вживання солодких напоїв. А ось макаронні вироби з твердих сортів пшениці кілька разів на тиждень — допустимі.

Бережіть себе і будьте здорові!