Міжнародний день здорового травлення

Щорічно 29 травня у світі відзначають День здорового травлення. Близько 90% хвороб беруть свій початок з неправильного харчування та порушення роботи органів травлення. Розібратися з тим, що таке правильне та здорове харчування, яким чином його дотримуватися та як це впливає на організм, допоміг гастроентеролог Медичного дому Odrex — Микола Калініченко.

Шлунково-кишковий тракт — це складна біологічна система, до якої щодня потрапляють мільярди різноманітних бактерій, та яка формує роботу усього організму. Головні наслідки порушення роботи травлення — ожиріння та порушення обміну речовин, які ведуть за собою безліч різних хвороб, серед яких печія, гастрит та виразкова хвороба. Основним засобом захистити себе від цих захворювань стають методи профілактики, рекомендовані гастроентерологами та дієтологами. Серед них добре всім відомі методи: відмова від шкідливих звичок, фізична активність, боротьба зі стресовими станами, правильний режим і раціон харчування.

Що таке здорове харчування та як його побудувати

Їжа — матеріал для росту та регенерації тканин, вироблення енергії та нормалізації гормонального та імунного фону організму. Раціональне харчування — один з аспектів здорового способу життя, але потрібно зазначити, що це індивідуальне поняття. Тут потрібно враховувати вік, стать, стан здоров’я, регіон проживання та особливості свого організму. Є ряд продуктів, вживання яких корисне для одних людей, але шкідливе для інших.

Існує кілька принципів здорового харчування:

  • різноманітний раціон та регулярне вживання їжі,
  • отримання необхідної кількості калорій, в залежності від потреб організму,
  • нормоване вживання жирів: в залежності від широтності проживання,
  • повільне та добре пережовування: близько 20 жувальних рухів,
  • включення до раціону рідких страв,
  • дотримання питного режиму: 30 мл чистої води на кілограм ваги,
  • продукти, що багаті на білки потрібно вживати на сніданок та обід,
  • вечеряти не пізніше, ніж за дві години до сну, краще молочні, овочеві та круп’яні страви,
  • краще споживати свіжоприготовлену іжу, не варто тримати страви в холодильнику довгий час,
  • мінімальна кількість вживання продуктів з надмірною кількістю цукру та відмова від солодких газованих напоїв,
  • пам’ятайте про норму алкогольних напоїв на день (1мл міцного алкоголю на 1кг ваги),
  • намагайтеся обмежити додавання жиру при готуванні, наприклад, варіть їжу на пару,
  • обирайте м’ясо з низькою кількістю жирів, таке як м’ясо курки, індички, кролика або тонкі шматки яловичини, свинини або баранини,
  • вживайте рибу близько 3-5 разів на тиждень,
  • підтримуйте здорову масу тіла: люди з надлишковою масою частіше страждають від розладу травлення.

Що ми не знаємо про процес травлення?

Процес травлення розпочинається ще до того моменту, коли їжа потрапила до рота. На самому початку людина відчуває запах їжі, завдяки чому запускається процес слиновиділення та вироблення травних соків. До речі, травний сік, в основі якого соляна кислота, може перетравити далеко не всі продукти, наприклад жувальну гумку. А вага мікроорганізмів, яким заселений кишківник, становить понад 3 кілограм.

На перетравлення їжі ми також витрачаємо енергію. Найбільше витрат — це перетравлення білків та жирів. Їжа перетравлюється частинами: спочатку вуглеводи, потім білки і наостанок жири. Для цього необхідно близько 3-х діб.

Аби забезпечити правильну роботу травлення, потрібно дбати про свій спосіб життя постійно. Те, що ми вживаємо, та як ми це робимо неодмінно відбивається на самопочутті. А хвороби органів шлунково-кишкового тракту помолодшали і вражають вже не лише дорослих людей, а й малюків. Починайте піклування про себе зсередини.

Записатися на консультацію до гастроентеролога можно за телефоном +38 (048) 730-00-30 або через форму на сайті.