Запись на консультации и диагностику, результаты исследований и акции — в мобильном приложении!

Як скласти збалансований раціон для дитини? Консультує педіатр Поліклініки на Сахарова Інна Осійчук

Правильне харчування в дитинстві – це фундамент здоров’я і основа гармонійного розвитку дитини. Яким воно має бути, пояснює педіатр Інна Осійчук.

Принципи здорового харчування:

  • повноцінність – дитина має отримувати необхідну кількість енергії,
  • різноманітність за принципом «веселки» на тарілці – в раціоні мають бути продукти різних кольорів,
  • збалансованість – правильне співвідношення білків, вуглеводів, жирів та клітковини,
  • оптимальність режиму,
  • відповідність вподобанням – дитина має отримувати задоволення від їжі,
  • безпечність.

Що має бути в раціоні дитини?

  • птиця, м’ясо, субпродукти,
  • риба,
  • овочі та зелень,
  • бобові,
  • кисломолочні продукти,
  • яйця,
  • фрукти,
  • цільнозернові каші.

Які особливості харчування у дітей різного віку?

  • Діти до 1 року
    Малюки у цьому віці харчуються грудним молоком або його замінниками. З 6 місяців вони починають знайомитись з продуктами харчування у вигляді прикорму.
  • Діти віком від 1 року до 3
    Малюки цієї вікової категорії повинні мати 3 основних прийоми + 2 перекуси. Їхній щоденний раціон має містити молочні та цільнозернові продукти, овочі та фрукти. Червоне м’ясо та м’ясо птиці можна додавати по 2-3 рази, рибу – 1-3 рази на тиждень. Чай можна пропонувати з 2 років.
  • Діти від 1 року до 4
    Діткам ідеально підходить порція 5-5-3-2, де 5 порцій вуглеводів, 5 порцій овочів та фруктів, 3 порції молочних продуктів, 2 білків.

З якими проблемами можуть зіткнутися батьки?

  • Харчова неофобія – це страх перед новою їжею. За статистикою, 50-75% дітей віком від 2 до 6 років мають таку харчову поведінку. Якщо вона не зникає після 6 років – варто звернутися до педіатра. Діти до 1-1,5 року відкриті до їжі, тож важливо урізноманітнювати раціон змалечку.
  • «Вибагливий їдець» – діти, чий раціон не перевищує 30 продуктів. Вони обмежують споживання певних продуктів, особливо овочів. Толерують нові продукти на своїй тарілці, можуть доторкнутися і навіть спробувати. Якщо така дитина щось не сприймає, можна запропонувати їй цей продукт ще раз за 2 тижні. Тривала вибагливість може переростати в розлади харчування.
  • Розлади харчування – це харчова поведінка, за якої кількість продуктів у раціоні зазвичай не перевищує 20. Діти, які мають такі розлади, відмовляються від цілої категорії продуктів (м’ясо, овочі, риба). На пропозицію нового продукта реагують криком, істерикою, повною відмовою тощо.

Поради батькам:

  • дозволяйте дитині самі обирати, який продукт вона б хотіла спробувати,
  • заохочуйте дитину до приготування,
  • не тисніть і не примушуйте (інколи потрібно 10 разів і більше запропонувати один і той самий продукт)
  • не обманюйте дитину (наприклад, підмішуючи овочі, які дитина не хоче їсти, до котлет – буде недовіра до батьків і повна відмова від продуктів),
  • не використовуйте їжу, як нагороду (не діліть на хороші солодощі і погані овочі),
  • не залякуйте і не годуйте дитину силоміць,
  • будьте прикладом і теж правильно харчуйтесь.

Записатись на консультацію Інни Дмитрівни ви можете за допомогою мобільного додатку, через форму на сайті або в операторів нашого кол-центру за номерами: +38 (048) 730-00-30, +38 (096) 380-30-30, +38 (063) 380-30-30, +38 (066) 380-30-30.