Принципи здорового харчування:
- повноцінність – дитина має отримувати необхідну кількість енергії,
- різноманітність за принципом «веселки» на тарілці – в раціоні мають бути продукти різних кольорів,
- збалансованість – правильне співвідношення білків, вуглеводів, жирів та клітковини,
- оптимальність режиму,
- відповідність вподобанням – дитина має отримувати задоволення від їжі,
- безпечність.
Що має бути в раціоні дитини?
- птиця, м’ясо, субпродукти,
- риба,
- овочі та зелень,
- бобові,
- кисломолочні продукти,
- яйця,
- фрукти,
- цільнозернові каші.
Які особливості харчування у дітей різного віку?
- Діти до 1 року
Малюки у цьому віці харчуються грудним молоком або його замінниками. З 6 місяців вони починають знайомитись з продуктами харчування у вигляді прикорму. - Діти віком від 1 року до 3
Малюки цієї вікової категорії повинні мати 3 основних прийоми + 2 перекуси. Їхній щоденний раціон має містити молочні та цільнозернові продукти, овочі та фрукти. Червоне м’ясо та м’ясо птиці можна додавати по 2-3 рази, рибу – 1-3 рази на тиждень. Чай можна пропонувати з 2 років. - Діти від 1 року до 4
Діткам ідеально підходить порція 5-5-3-2, де 5 порцій вуглеводів, 5 порцій овочів та фруктів, 3 порції молочних продуктів, 2 білків.
З якими проблемами можуть зіткнутися батьки?
- Харчова неофобія – це страх перед новою їжею. За статистикою, 50-75% дітей віком від 2 до 6 років мають таку харчову поведінку. Якщо вона не зникає після 6 років – варто звернутися до педіатра. Діти до 1-1,5 року відкриті до їжі, тож важливо урізноманітнювати раціон змалечку.
- «Вибагливий їдець» – діти, чий раціон не перевищує 30 продуктів. Вони обмежують споживання певних продуктів, особливо овочів. Толерують нові продукти на своїй тарілці, можуть доторкнутися і навіть спробувати. Якщо така дитина щось не сприймає, можна запропонувати їй цей продукт ще раз за 2 тижні. Тривала вибагливість може переростати в розлади харчування.
- Розлади харчування – це харчова поведінка, за якої кількість продуктів у раціоні зазвичай не перевищує 20. Діти, які мають такі розлади, відмовляються від цілої категорії продуктів (м’ясо, овочі, риба). На пропозицію нового продукта реагують криком, істерикою, повною відмовою тощо.
Поради батькам:
- дозволяйте дитині самі обирати, який продукт вона б хотіла спробувати,
- заохочуйте дитину до приготування,
- не тисніть і не примушуйте (інколи потрібно 10 разів і більше запропонувати один і той самий продукт)
- не обманюйте дитину (наприклад, підмішуючи овочі, які дитина не хоче їсти, до котлет – буде недовіра до батьків і повна відмова від продуктів),
- не використовуйте їжу, як нагороду (не діліть на хороші солодощі і погані овочі),
- не залякуйте і не годуйте дитину силоміць,
- будьте прикладом і теж правильно харчуйтесь.
Записатись на консультацію Інни Дмитрівни ви можете за допомогою мобільного додатку, через форму на сайті або в операторів нашого кол-центру за номерами: +38 (048) 730-00-30, +38 (096) 380-30-30, +38 (063) 380-30-30, +38 (066) 380-30-30.