
Таблетка чи правильне харчування?
Аскорбінова кислота без обмежень надходить в організм у складі продуктів харчування і абсорбується у шлунково-кишковому тракті.
Найкраще джерело вітаміну С — саме їжа, а не таблетовані форми. Це пояснюється тим, що вітаміни в складі продуктів містять також збалансований рівень флавоноїдів, антоціани і таніни. Цього всього немає в БАДах (там в складі є лише синтезований в лабораторних умовах хімічний елемент).
«Лідери» за вмістом вітаміну С – червоний болгарський перець, всі види капусти, смородина, цитрини та шпинат.
Важливо, що сполука в продуктах може руйнуватись при підвищенні температури, в процесі приготування і під дією УФ-випромінювання. А в присутності кисню — незворотньо окислюється, розпадаючись до щавлевої та тріонової кислот.
Для чого потрібен вітамін С?
Цей вітамін виконує багато корисних функцій в організмі людини:
- підвищує всмоктування заліза в кишечнику,
- бере участь в утворенні феритину та вивільненні заліза із трансферину, що полегшує його надходження до тканин,
- сприяє відновленню метгемоглобіну в гемоглобін, що бонусом підвищує дихальну функцію крові, зменшуючи прояви анемії,
- активує фолієву кислоту для участі в еритропоезі, тобто утворенні еритроцитів.
«Аскорбінка» для профілактики – чи безпечно?
Терапевтична доза складає 70-120 мг/добу. Але перед тим, як приймати, необхідно обов’язково порадитись із лікарем – без призначення і для профілактики приймати вітаміни небезпечно.
Недостатність або дефицит вітаміну С (такий стан має назву цинга) зустрічаються вкрай рідко і проявляються кровоточивістю ясен, схильністю до гематом, ламкістю кісток та затяжним загоюванням ран.
А в надмірній кількості він метаболізується в щавлеву кислоту, яка виводячись через нирки, може призводити до утворення сечокам’яної хвороби.
З Веронікою Михайлівною можна укласти декларацію в лікарні на Філатова. Записатись на консультацію ви можете за допомогою мобільного додатку, через форму на сайті або в операторів нашого кол-центру за номерами: +38 (048) 730-00-30, +38 (096) 380-30-30, +38 (063) 380-30-30, +38 (066) 380-30-30.