Запис на консультації та діагностику, а також результати досліджень у мобільному додатку!

Отруєння: харчові токсикоінфекції та ботулізм

Розрізняють два основних види харчових отруєнь: мікробні, або інфекційні, і неінфекційні. Інфекційні отруєння викликають збудники інфекційних захворювань: сальмонельоз, дизентерія, харчові токсикоінфекції. Неінфекційні виникають після вживання в їжу продуктів, що містять отруйні або токсичні речовини (гриби, ягоди, насіння і так далі). Отруїтися можна і хімічними речовинами, в тому числі медикаментами. Але найпоширеніше отруєння — харчова токсикоінфекція.

Що таке харчова токсикоінфекція?

Харчова токсикоінфекція (ХТІ) виникає внаслідок зараження токсинами, які утворюються в результаті життєдіяльності бактерій поза організмом людини — в основному, в харчових продуктах.

В організм людини з їжею можуть потрапити різні бактерії — патогенні та умовно патогенні (стрептококи, стафілококи, клостридії, протей, ентерококи і ряд інших). Бактерій, здатних продукувати токсини, безліч. Токсини здатні тривалий час зберігатися в заражених продуктах, деякі токсини витримують різні види обробки, в тому числі, кип’ятіння протягом кількох хвилин.

Характерні ознаки харчових токсикоінфекцій: гостре, нетривале протікання, масовість (за короткий проміжок часу захворює велика кількість людей).

Заражаються абсолютно всі, хто їв заражений продукт. Інкубаційний період (час від початку зараження до перших проявів захворювання) — вкрай короткий, від кількох хвилин до 16 годин.

У чому причина харчової токсикоінфекції?

Продукти заражаються декількома способами:

  • Через тварин-носіїв. Носіями бактерій можуть бути водоплавні птахи, свині, корови, вівці та інші тварини, відповідно їх м’ясо, молоко, яйця можуть бути забруднені бактеріями. 
  • Ззовні. Токсини або бактерії, що утворюють токсичні речовини, забруднюють доброякісну їжу при транспортуванні, зберіганні, приготуванні та реалізації. У тому числі — через контакт з людьми, що страждають гнійними захворюваннями шкіри та горлянки (хронічний тонзиліт, гнійничкові висипання на шкірі), які не дотримуються правил особистої гігієни. А також при контакті з брудним посудом, тарою, обробним інвентарем.

Для розвитку ПТІ необхідно, щоб в організм потрапила велика доза збудника і його токсину. Найбільш небезпечні: молочні і м’ясні продукти, салати, що містять картоплю чи яйця, а також тістечка з кремом, особливо в літню пору.

Ботулізм — найбільш небезпечна харчова токсикоінфекція

Найбільш небезпечною і відомою є ботулізм. Токсин ботулізму — найбільш сильнодійний з усіх відомих токсинів. Смертельною є доза 8-10 мкг. При несприятливому результаті людина може померти на другий-третій день після отруєння. Ботулотоксин викликає ураження центральної та периферичної нервової системи, печінки, нирок, легенів та інші.

У харчові продукти цей збудник потрапляє разом із землею, повсюдно містить його суперечки. Свіжому продукту нічого не загрожує; неприємності починаються, коли з нього роблять консерви. Опинившись у своєму середовищі — без кисню, спори проростають, виділяючи сильну отруту. Життєдіяльність мікробів може привести до зміни смаку продукту, до утворення газів — роздувся консервні банки напевно доводилося бачити кожному. Багато виробників консервів спеціально роблять центральну частину кришки тонкої і попереджають покупця, що вона ні в якому разі не повинна бути роздута.

Знищити спори ботулізму непросто — вони витримують нагрівання до 120 °С.

Симптоми харчової токсикоінфекції

  • Біль у животі,
  • Нудота, блювота, рідкий стілець до 10-15 разів на добу,
  • Підвищена температура тіла, озноб,
  • Тахікардія (прискорене серцебиття), знижений артеріальний тиск,
  • Судоми м’язів,
  • Розвиток інфекційно-токсичного шоку.

Симптоми ботулізму

Симптоми захворювання проявляються через 2-3 години, рідше — через 2-3 діб після вживання в їжу отруйних продуктів. З’являються: нудота, блювота, а іноді і двоїння в очах (дуже важливий симптом), розширення зіниць, параліч м’язів піднебіння, язика, гордянки, гортані, особи, дихальної мускулатури. В результаті цього порушується ковтання, мова, наступає зупинка дихання. Чим повільніше розвиваються симптоми захворювання, тим краще це для організму.

Швидка допомога Odrex — 9000 з будь-якого мобільного оператора

Лікування харчової токсикоінфекції

Основна перша допомога при ХТІ

  • промивання шлунка і кишечника,
  • купірування блювоти,
  • внутрішньовенне введення сольових і дезінтоксикаційних розчинів з урахуванням втрати рідини і ступеня інтоксикації.

Потім, при необхідності, вводять антибактеріальні препарати, сорбенти, пробіотики та інші фармакологічні засоби. Вони підбираються лікарем індивідуально.

Важливий етап лікування — прийом вітамінних комплексів і дотримання дієти. Рекомендовано приймати в їжу супи на воді, в які додані слизові відвари, парові рибні або м’ясні котлети, протерті або варене м’ясо, сухарі. Також рекомендовано прийом каш на воді. З напоїв дозволено приймати чай, відвар шипшини, чорниці, але найкраще пити просто воду. Виключаються молочні страви, овочі, соуси, прянощі.

Медична допомога при ботулізмі

Перша допомога при отруєнні зводиться до промивання шлунка і кишечника, призначенням сорбентів — активованого вугілля, сольового проносного, рясного пиття.

Специфічне лікування ботулізму — це введення полівалентної специфічної противоботулінічної сироватки. Її необхідно вводити якомога раніше і в умовах стаціонару.

Отрута, що викликає ботулізм — ботулотоксин, має нервнопаралітичну тип дії: отруївся зазвичай потребує тривалого (кілька місяців) відновний період.

Запобігти отруєнню зовсім нескладно: досить дотримуватися терміни та умови зберігання швидкопсувних продуктів, і, зрозуміло, не є ті, у яких вони порушені. А при консервуванні овочів або грибів в домашніх умовах потрібно ретельно простежити, чи добре вони очищені від землі, так як саме в ній можуть міститися спори ботулізму.

Завдяки сучасному обладнанню та висококваліфікованій команді Медичного дому Odrex можливо в найкоротші терміни проведення діагностики та лікування пацієнтів з харчовими отруєннями — з урахуванням хронічної супутньої патології і ступеня тяжкості стану пацієнта.

При легкому перебігу захворювання можливе лікування без госпіталізації в умовах денного стаціонару. При середньотяжкому буде запропонована госпіталізація і лікування в стаціонарі, а в тяжких випадках — у відділенні інтенсивної терапії.

Прийом ведуть спеціалісти

Відгуки