Запис на консультації та діагностику, а також результати досліджень у мобільному додатку!

Як протікає COVID-19 у дітей? Консультує педіатр Odrex — Катерина Ніколаєнко

Сьогодні у батьків все частіше виникають питання, як же протікає COVID-19 у дитини? Які симптоми? Чого чекати? Про це розповідає педіатр Медичного дому Odrex — Катерина Сергіївна Ніколаєнко.

Діти будь-якого віку хворіють на COVID-19?

Коронавіруси знаходяться в довгому списку вірусів-збудників інфекції верхніх дихальних шляхів та нижніх дихальних шляхів, і діти різного віку можуть захворіти. І це не дивно: заразитись можна як у навчальних закладах, так і на дитячих майданчиках та вдома. Пам’ятайте, що всі, хто хворий зараз, можуть бути джерелом інфекції. «Однак вірусне навантаження та ризик передачі, мабуть, вище у осіб із симптомами, ніж у безсимптомних», — цитата з медджерела UpToDate від 7.10.2021.

При цьому найрідше хворіють діти від 0 до 4 років, і чим старша дитина, тим вищий ризик захворіти.

Як протікає COVID-19 у дітей?

У більшості випадків коронавірусна інфекція протікає легко чи середньо.

  • від 0 до 9 років частіше зустрічаються симптоми у вигляді лихоманки, кашлю, задишки. Інші симптоми — рідше, за шкалою зменшення: головний біль, діарея, біль у горлі, міалгія, нудота чи блювання, ринорея, біль у животі, втрата запаху чи смаку.
  • від 10 до 19 років ці симптоми виражені сильніше, але основними залишаються лихоманка, кашель та задишка.

Варіант Дельта вважається заразнішим у порівнянні з іншими.

Основну загрозу для дітей становить таке ускладнення коронавірусної інфекції, як мультисистемне запалення (MIS-C), яке може виникнути на 2-6 тижні.

У яких випадках COVID-19 у дітей протікає важче?

До факторів ризику тяжкого перебігу захворювання належать супутні хронічні захворювання: легень, серця, нирок, неврологічні, генетичні, імуносупресія. Якщо у дитини є що-небудь з перерахованого вище, лікувати COVID-19 потрібно під наглядом лікарів у стаціонарі.

Що робити, якщо ПЛР позитивний?

Не треба відразу хапатись за серце та купувати безліч ліків. Пам’ятайте, що здоровий глузд потрібен у всьому. Спостерігайте, вимірюйте температуру, дотримуйтесь правил гігієни, не виходьте на вулицю без маски, пам’ятайте, що ви контактні — та вчасно подбайте про вакцинацію.

Але тримати руку на пульсі треба: якщо на тлі повного здоров’я з’явились симптоми MIS-C: висипання, червоні губи, червоний язик, блювання, погіршився зовнішній вигляд, дитина відмовляється від їжі та пиття, обов’язково зверніться до педіатра.

З Катериною Сергіївною можна укласти декларацію дитині. Договір можна укласти у Медичному домі Odrex за адресою: вулиця Розкидайлівська, 69/71. З собою необхідно взяти низку документів: дітям до 14-ти років — свідоцтво про народження, старшим — паспорт та ідентифікаційний код.

Записатись на консультацію можна через мобільний додаток, через форму на сайті або за номерами: +38 (048) 730-00- 30, +38 (096) 380-30-30, +38 (063) 380-30-30, +38 (066) 380-30-30.

Дитячий стаціонар «Одрік» приймає малюків від 1 місяця, дізнатись більше про нього можна за посиланням.