Запис на консультації та діагностику, а також результати досліджень у мобільному додатку!

Псевдомембранозний коліт. Причому тут антибіотики? Розповідає терапевтка стаціонару Майа Камбур

Старий, давно відомий псевдомембранозний коліт по-новому нагадав про себе після початку пандемії, коли прийом антибіотиків вийшов з-під контролю. Що ж це за хвороба? В її основі лежить пригнічення нормальної мікрофлори кишечника та зростання патогенної, а саме – Clostridium difficile. Насправді, ця бактерія живе у кишечнику кожної людини, і це абсолютна норма. Однак коли за певних умов вона розмножується занадто активно, то стає серйозною проблемою для здоров’я. Терапевтка стаціонару Майя Камбур пояснює, як зберегти баланс та не допустити розвитку захворювання.

Які фактори ризику захворювання?

  1. Перший і дуже серйозний фактор ризику: теперішня або нещодавня (яка відбувалась протягом останніх 2-х місяців) антибіотикотерапія. Варто відмітити, що псевдомембранозний коліт розвивається далеко не у всіх людей, які приймають антибіотики. Особливу увагу потребують пацієнти похилого віку, вагітні та люди з пригніченим імунітетом. Псевдомембранозний коліт – саме той аргумент, чому приймати антибіотики без призначення не варто.
  2. Госпіталізація (чим триваліше триває госпіталізація, тим вище ризики) або перебування в закладах з догляду за важкими хворими (хоспіси, будинки похилого віку тощо).
  3. Тривале застосування ще деяких препаратів, наприклад, для лікування захворювань шлунково-кишкового тракту, так званих гастропротекторів.
  4. Хірургічні втручання в межах черевної порожнини. Адже такі операції (а ще й післяопераційна антибіотикотерапія) можуть тимчасово порушувати мікрофлору кишечника та імунну рівновагу.
  5. Тривале застосування назогастрального зонду (це такий девайс для харчування людей з порушенням ковтання).

Як розпізнати псевдомембранозний коліт?

♦ Легка форма:

  • діарея,
  • незначний біль у животі.

❕ У пацієнтів із супутніми захворюваннями, особливо в післяопераційному періоді, ця хвороба навіть у легкій формі може значно погіршити стан.

♦ Важка форма:

  • виражена діарея (більше 30 разів, іноді з домішками свіжої крові в калі),
  • біль в животі спастичного характеру,
  • лихоманка до 39-40℃,
  • зневоднення.

❕ Відсутність діареї у цієї групи хворих може свідчити про розвиток блискавичної форми.

Для визначення діагнозу лікар з’ясовує зв’язок початку хвороби з курсом антибіотикотерапії, вивчає клінічну картину, ендоскопічні зміни кишечника та направляє на лабораторний аналіз калу на токсини А та В Clostridium difficile.

Як лікують псевдомембранозний коліт?

Як не дивно, але в основі лікування псевдомембранозного коліту, викликаного прийомом антибіотиків, теж використовуються антибактеріальні препарати. Але вони спрямовані безпосередньо на збудника – Clostridium difficile. В якості додаткової терапії можна використовувати пробіотики.

Важке протікання псевдомембранозного коліту може потребувати оперативного втручання.

Як профілактувати хворобу?

Ніколи не приймати антибіотики без консультації лікаря – ці ліки не можна прописувати собі самостійно. Також обов’язково варто дотримуватися рекомендацій щодо тривалості, дозування та кратності прийому.

Не можна нзловживати гастропротекторами – доцільність прийому краще обговорити з лікарем.

І найпростіше, але не менш важливе – дотримуватися елементарних правил гігієни.

Детальніше про стаціонар Odrex.

Записатись на консультацію та діагностику ви можете за допомогою мобільного додатку, через форму на сайті або в операторів нашого кол-центру за номерами: +38 (048) 730-00-30, +38 (096) 380-30-30, +38 (063) 380-30-30, +38 (066) 380-30-30.