Запис на консультації та діагностику, а також результати досліджень у мобільному додатку!

Харчова алергія: консультує педіатр Тетяна Додико

Харчова алергія — це реакція імунної системи на певні продукти харчування.

Причому алергічна реакція може виникнути і при прийомі їжі, і навіть при торканні до неї. Реакція виникає відразу ж, найчастіше — в перші 15-30 хвилин.

Як визначити алергія у вас або непереносимість, і на який продукт у вас алергія? Консультує педіатр Тетяна Додико.

Харчову алергію часто плутають з харчовою непереносимістю. Подібно до харчової алергії, харчова нестерпність — це негативна реакція організму на ту чи іншу їжу. Але на відміну від харчової алергії, харчова нестерпність виникає через порушення травної системи. Її прояви — це, наприклад, печія або блювота, діарея після вживання гострої їжі.

Як правило, харчова алергія супроводжує людину все життя. Але діти можуть «перерости» алергію до 5 років. Дорослі ж можуть жити нормальним життям, внісши коректування в свої харчові звички.

Найчастіше зустрічається алергія на такі продукти:

  • горіхи, такі як арахіс, мигдаль, кеш’ю,
  • риба,
  • молюски, наприклад, креветки та устриці,
  • яйця,
  • пшениця,
  • соя,
  • молоко і продукти, що містять білок коров’ячого молока, наприклад, морозиво або масло.

Якщо у вас або у вашої дитини були симптоми харчової алергії, обов’язково зверніться до свого лікаря для визначення подальшої тактики спостереження та контролю.

Чи є спосіб запобігти харчову алергію у дитини? На сьогоднішній день відомо, що не варто відкладати час введення прикорму у дітей з передбачуваною алергією. Вводити нові продукти рекомендовано у віці від 4 до 6 місяців. Лікар вашої дитини допоможе вирішити, коли і як пропонувати певні продукти.

Більше читайте за посиланням: Харчова алергія.

Також нагадуємо, що з педіатром Тетяною Додико можна укласти декларацію.