Запис на консультації та діагностику, а також результати досліджень у мобільному додатку!

Харчова алергія

Харчову алергію часто плутають із харчовою непереносимістю. Це різні поняття, і це важливо пам’ятати — від цього залежить тактика ведення пацієнта та її подальше життя.

Харчова непереносимість не є небезпечною для життя і часто носить тимчасовий характер. Її прояви – це, наприклад, печія або блювання, діарея після вживання гострої їжі.

Харчова алергія – це реакція імунної системи на певні продукти харчування. Причому алергічна реакція може виникнути при вживанні їжі, і навіть при дотику. Реакція виникає відразу ж, найчастіше – у перші 15-30 хвилин.

Найчастіше зустрічається алергія на такі продукти

  • горіхи, такі як арахіс, мигдаль, кешью,
  • риба,
  • молюски, наприклад, креветки та устриці,
  • яйця,
  • пшениця,
  • соя,
  • молоко та продукти, що містять білок коров’ячого молока, наприклад, морозиво або олію.

Як проявляється харчова алергія

Алергія виникає на один або кілька продуктів, а реакція може протікати як у легкій, так і важкій формі.

При легкій течії харчової алергії з’являються:

  • кропив’янка – піднесені червоні ділянки шкіри, які дуже сверблять,
  • сльозогінність, припухлість і свербіж в очах,
  • нежить чи чхання.

Тяжкий перебіг харчової алергії називають анафілаксією, вона супроводжується:

  • набряком горла або сильним кашлем,
  • задишкою або проблемами з диханням,
  • блювотою або діареєю,
  • запамороченням або непритомністю,
  • смертю.

Крім того, у людини можуть бути різні симптоми щоразу, коли у неї виникає алергічна реакція. Часто при повторному контакті з алергеном реакція посилюється і ситуація може вимагати виклику швидкої допомоги.

Як відрізнити харчову алергію від харчової непереносимості

Якщо у вас або у вашої дитини були симптоми харчової алергії, обов’язково зверніться до свого лікаря для визначення подальшої тактики спостереження та контролю.

Лікар може призначити 2 види тестів, щоб з’ясувати, чи є у вас харчова алергія:

  • Шкірний тест. Для цього тонкою голкою з алергеном (маленьким шматочком їжі) на шкіру передпліччя наносити невелику подряпину. Якщо місце нанесення алергену стало червоне, припухло, з’явився свербіж, значить тест вважається позитивним.
  • Аналіз крові. Тестування визначає наявність у крові антитіл (білків) на харчову алергію, які називаються «IgE», які організм виробляє у відповідь на алергічну реакцію.

На жаль, не завжди можливо відразу знайти причину алергії, тому лікар рекомендує вести харчовий щоденник продуктів і реакцій на них.

Як боротись з харчовою алергією

У разі легкої харчової алергії лікар може порекомендувати ліки з групи антигістамінних препаратів. Воно зупинить свербіж та кропивницю. Найкраще лікування важкої реакції – це ліки під назвою «адреналін».

Якщо є ризик розвитку анафілаксії, або вже траплялася раніше, призначають пристрій «шприц-ручка» з адреналіном. «Шприц-ручку» потрібно завжди мати при собі та використовувати у разі тяжких симптомів. Після використання – викликати швидку допомогу, оскільки симптоми можуть повернутись, і може знадобитись госпіталізація.

Найкращий спосіб запобігти алергічній реакції — помірність: навіть крихітний шматочок може викликати серйозні симптоми.

Як правило, харчова алергія супроводжує людину все життя. Але діти можуть перерости алергію до 5 років. Дорослі можуть жити нормальним життям, якщо выдкорегують свої харчові звички.

Чи є спосіб запобігти харчовій алергії?

Якщо у вас або у вашої дитини харчова алергія, то є велика ймовірність, що і у другої дитини вона теж буде. Але не обов’язково.

Відомо, що не варто відкладати час введення прикорму у дітей з алергією. Вводити нові продукти рекомендовано віком від 4 до 6 місяців. Лікар вашої дитини допоможе вирішити, коли та як пропонувати певні продукти.

Відгуки