Запис на консультації та діагностику, а також результати досліджень у мобільному додатку!

Сальмонельоз

Сальмонельоз – це інфекційне захворювання, яке уражає шлунково-кишковий тракт. Його збудниками є патогенні бактерії роду Salmonella. У дорослих здорових людей хвороба може протікати в легкій формі. Але обережно: сальмонела не така вже й проста. Навіть при незначних симптомах захворювання може бути небезпечним, адже збудники сальмонельозу надзвичайно стійкі. Саме тому при лікуванні без допомоги фахівця не обійтись.

Як передається сальмонельоз?

Корінь зла – навдивовиж живуча сальмонела. Вона має безліч джгутиків на тілі, тож здатна досить швидко рухатись. Активність їй потрібна для розширення «житлової площі» за рахунок продуктів або предметів, які лежать поруч.

Найактивнішою «помічницею» з розповсюдження бактерії є курка – близько половини випадків інфікування трапляються саме через яйця та м’ясо. Також джерелом зараження можуть бути й інші тварини, свійські птиці, риба, молочні продукти або навіть люди, які підхопили хворобу.

Сальмонельоз – сезонне захворювання. Його пік припадає на літо: саме в цей період бактерії починають активно розмножуватися. Але попри теплолюбність, сальмонела здатна витримувати і низькі температури – в заморожених продуктах може жити аж до 2 років. За звичайних температур яйця та м’ясо залишаються зараженими до 7 місяців, сири – до року, вершкове масло – до 4 місяців, вода – до 3 місяців. Також бактерія виживає просто на поверхнях предметів, наприклад, серед пилу може чекати на сприятливі умови протягом 1,5 року.

Тож сальмонела цілком невибаглива до умов існування. Вбити її раніше відведеного їй терміну життя не так вже і просто. Тут допоможуть або миючі засоби, або високі температури. Але знов-таки просто так вона не здається, тож позбутись її миттєво не допоможе навіть кип’яток. Наприклад, щоб знезаразити яйце, треба варити його в киплячій воді щонайменше 4 хвилини. Саме тому любителі яєць всмятку або популярного рецепту пашот, де кип’ятити треба буквально 2-3 хвилини, кожен раз перевіряють долю на удачливість.

Форми сальмонельозу. Симптоми хвороби

Після зараження сальмонела проявляє себе вже за 2-6 годин, але іноді інкубаційний період хвороби затягується аж до 7-10 днів діб. Існує кілька форм сальмонельозу, кожна з яких викликає різні симптоми:

1. Шлунково-кишкова форма.

Зустрічається найчастіше.

  • Гастритична. Ця форма виникає у малят до 3 років та вражає тільки шлунок. Із симптомів зазвичай з’являється блювота, нудота, головний біль, слабкість, ломота та озноб, можлива непритомність.
  • Гастроентерична. Хворого мучить блювота, нудота, затяжна діарея, причому стул може бути зеленуватого відтінку, з домішками слизу і крові і тривати до 5 днів.
  • Гастроентероколітична. Виникає у малюків до року. Серед симптомів – сильна блювота та діарея, здуття та біль в животі, температура до 38-39 С.
  • Колітична. Ця форма вражає кишківник. Хворого мучать часті, але хибні позиви дефекації, сильний біль.

Без належного лікування сальмонельозу можуть виникнути зневоднення, зниження артеріального тиску та судоми.

2. Генералізована форма:

  • Тифоподібна:
    Симптоми ті самі, що і при шлунково-кишковій формі, однак проявляються значно пізніше – приблизно за тиждень від моменту зараження і зникають десь за місяць.
  • Септична:
    Окрім симптомів, притаманних кишково-шлунковій формі, з’являються ще й висипи на тілі. Також септична форма сальмонельозу вражає серцево-судинну та центральну нервову системи. Ця форма пританна дітям, які страждають на імунодефіцит. Може призводити до смерті.

3. Бактеріоносійство.

Симптоми за такої форми не проявляються – про наявність бактерій в організмі можна дізнатись тільки завдяки лабораторному тесту. Бактеріоносійство може тривати від кількох днів аж до кількох років.

  • транзиторне – носій один раз виділяє з випорожненнями бактерії,
  • хронічне – носій продовжує виділяти сальмонелу довше, ніж 3 місяці.

Особливості протікання сальмонельозу у дітей

Діти до року частіше заражаються контактно-побутовим способом, а не харчовим, оскільки майже не вживають або мало вживають їжу, яка може бути джерелом сальмонели.

Новонароджені, які підхопили сальмонельоз, вередують, втрачають апетит, погано сплять, їх мучить метеоризм та діарея зі слизом та кров’ю в калі. Також у них може збільшуватись селезінка та печінка. У малят до року до симптомів додається ще блювота та підвищена температура.

Сальмонельоз у дітей до 3 років може виникати у септичній формі, яка вражає тканини та органи, чим провокує виникнення інших патологій.

Пошук винних: сальмонела чи ні? Покрокова діагностика захворювання

  • Найперше, що робить лікар для встановлення діагнозу – збирає анамнез: розпитує про симптоми, скарги, тривалість захворювання та проводить клінічний огляд пацієнта.
  • Далі призначає лабораторні аналізи: загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, бактеріологічне дослідження калу та блювотних масс для виявлення збудника, копрограма калу, серологічний метод – виявлення антитіл до сальмонел. Також може знадобитись дослідження жовчі.

Методи лікування сальмонельозу

Лікування сальмонельозу складається з декількох етапів, які спрямовані не лише на знищення збудника хвороби, а й відновлення організму:

  • дезінтоксикаційна терапія (необхідна для виведення токсинів з організму);
  • регідратаційна терапія (попереджає зневоднення);
  • антибактеріальна терапія (індивідуальна для кожного клінічного випадку):
  • сорбенти, пробіотики;
  • дієта (хворому рекомендовано відмовитись від смажених та копчених продуктів, солоних, кислих, перчених, натомість варто вживати зварені на воді каші, термічно оброблені овочі та фрукти, нежирні сорти риби або м’яса та кисломолочні продукти). Дієта при сальмонельозі – необхідна частина лікування, не нехтуйте.

Варто запам’ятати основне правило – сальмонельоз не лікується самостійно, це може бути небезпечно! Особливо це стосується дітей. При перших ознаках захворювання зателефонуйте сімейному лікарю.

Профілактика сальмонельозу: що робити, щоб не захворіти?

Специфічної профілактики сальмонельозу не існує. Але для того щоб зменшити ризики захворювання, достатньо дотримуватись елементарних правил гігієни, а також правильної обробки продуктів харчування.

  • Мийте руки (пам’ятаєте пораду часів ковіду – мити руки стільки, скільки триває приспів «Червоної рути»? Так от співайте і ретельно мийте руки, особливо перед їдою),
  • яйця варіть щонайменше 10 хвилин,
  • купуйте продукти лише у перевірених магазинах,
  • звертайте увагу на умови зберігання та термін придатності продуктів,
  • дотримуйтесь правил сусідства продуктів в холодильнику: молочку завжди зберігайте окремо.

Ускладнення сальмонельозу. Прихована небезпека хвороби

Окрім очевидних наслідків для шлунково-кишкового тракту, таких як схуднення, втрата апетиту, поява відрижки, здуття, сальмонельоз може спричинити низку досить-таки неочікуваних ускладнень. Наприклад, інсульт, інфаркт, гостру ниркову недостатність, отит, судоми тощо. Також можливе розповсюдження інфекції по органах з гнійним ураженням.

Такі важкі наслідки зазвичай можуть траплятись у малят до року та у людей похилого віку, які мають певні проблеми зі здоров’ям. Саме тому вкрай важливо лікуватись під медичним наглядом, а не самостійно.

Лікування сальмонельозу в Медичному домі Odrex

Сальмонела феноменально стійка. Двобій з нею виграє не кожен антибіотик, тому тактику лікування треба підбирати ретельно і виважено. В Медичному домі Odrex є всі умови для успішної боротьби з хворобою:

  • приймальне відділення працює 24/7,
  • лабораторні аналізи проводять цілодобово ,
  • лікарі дотримуються принципу доказовості і працюють суворо за міжнародними протоколами.

Прийом ведуть спеціалісти

Відгуки