Запис на консультації та діагностику, а також результати досліджень у мобільному додатку!
В цьому розділі можуть зустрічатись відверті сцени, зображення ран і хірургічних операцій. Вразливим людям рекомендуємо утриматись від перегляду.

Перше аортокоронарне шунтування Клініки Серця: історія Миколи Федоровича

Рішення щодо власного здоров’я, особливо такого масштабу, як операції на серці, даються важко. Щоб подолати це, ми намагаємося розповідати про те, чим займаємося – і чому в Клініці Серця використовуємо складні, рідкісні та витратні за часом методи.

dsc_499089

Історія пацієнта

Микола Федорович – перший пацієнт, якому в Клініці Серця провели аортокоронарне шунтування. У шортах і сорочці з коротким рукавом він чекає близьких перед випискою: «Це я спеціально так одягнувся, щоб показати: ось так виглядає пацієнт на шостий день після операції». Микола Федорович не приховує пов’язок на руці і нозі, звідки під час операції забирали матеріал для шунтів, і явно задоволений тим, як проходить процес відновлення: «На шостий день я вільно можу ходити – без всяких ходунків, і відчуваю впевненість. А слабкості великий не відчуваю, хоча термін після операції пройшов короткий».

З великим ураженням серця пацієнт зіткнувся в досить молодому віці – 57 років. А виявив його завдяки тому, що регулярно проходив медогляди, будучи викладачем в автодорожньому коледжі. Задишка і притискання в грудях мучили пацієнта тривалий час, тому стало ясно, що пора шукати хорошого кардіохірурга. З тих пір Микола Федорович був у різних одеських центрах, мав намір їхати до Києва, поки, за його словами, не впізнав, що кардіохірургічний центр, де проводять унікальні операції, є в Одесі, а з вікна палати видно його власний будинок.

img_4794

Чому ми використовуємо складні кардіохірургічні методики

Бажання надати максимально можливу допомогу, яке рухає лікарями – завжди величезне, а можливості технологій аортокоронарного шунтування, які зазвичай використовуються в Україні – досить обмежені. І.ступінь ризику таких операцій вирізняється від методу до методу. Тому ми робимо все для того, щоб в Клініці Серця можна було проводити операції по рідкісним, більш безпечним методиками.

Микола Федорович розповідає: «Я щасливий, що я перший – номер один, кому зробили цю операцію в нашій клініці». Це досить дивні слова від пацієнта, адже для більшості з нас операція – занадто велике переживання, щоб знайшлися сили на задоволення і гордість за той метод, яким її проводили.
Технологія, про яку йде мова – це Full Arterial Bypass. Усього Миколі Федоровичу поставили три шунта за такою методикою. Це означає, що для кожного шунта хірург використовував артерії, а не вени. І з їх допомогою формував нові артеріальні кола навколо серця, утворювати додаткові коронарні судини – тільки чисті, без атеросклерозу. Такі шунти витримують термін в 2 – 2,5 рази довше, ніж венозні – тобто працюють не 6, а 15 років.
Однак ураження серця була настільки великим, що знадобився четвертий шунт, для якого використовували вену, а не артерію, – за старою методикою.

img_4873

Технології аортокоронарного шунтування

Full Arterial Bypass – не єдина технологія, яка застосовується в Клініці Серця, а в Україні використовується рідко або не використовується зовсім. Ось ще кілька методик, які використовують в операційній ведучого консультуючого кардіохірурга Дмитра Турлюка:

  • Beating Heart. Під час операції серце пацієнта не зупиняють, а значить, йому не потрібен апарат штучного кровообігу. Серце продовжує битися, і це знижує ризики: по-перше, запалень, тому що клітинні елементи менше пошкоджуються, по-друге, закупорки судин сторонніми частинками, тобто емболії.
  • Non-touch Aorta. Технологія, яка дозволяє відновити нормальний кровообіг серця, не чіпаючи при цьому найголовнішу артерію – аорту, а використовуючи нові артерії. Так ми уникаємо ускладнення, пов’язані з ураженням аорти.
  • MIDCAB. Технологія мініінвазивного аортокоронарного шунтування, під час якого ми не розрізаємо грудину, оперуємо на працюючому серці і не чіпаємо аорту.
  • Гібридні операції. Такі втручання ми проводимо, якщо уражено багато судин, деякі з них можна стентоване, а інші – ні. У таких випадках в кардіохірургічної операційної ми проводимо мініінвазивне шунтування, а потім в катетеризаційна лабораторії стентуються інші судини – і все це проходить без розрізів грудини, без болю і труднощів. А це вже особливо важливо для вікових пацієнтів, у яких є супутні патології, і вони не переносять великі травми.
dsc_6913

Жодна крапля крові не загублена

Все це тільки технології, які максимально допомагають кардіохірургу відновлювати кровоток. Але хірург не працює поодинці, і в його операційної немає жодної дрібниці.

Так, жодна крапля крові пацієнта не пропала. Це можливо завдяки системі Cell Saver, яка збирає, обробляє і зберігає власні клітини крові пацієнта.

Важливі вміння анестезіолога, причому і під час операції, і до неї. Про це говорить і Микола Федорович: «Анестезіолог Максим Едуардович – це людина чуйна і людяна. Намагається заспокоїти, намагається полегшити, намагається допомогти, намагається вникнути, намагається розповісти. У перший день він від мене не відходив ».

А під час операції Максим Павловський використовував провідникову анестезію і УЗД з електростимуляцією, за допомогою чого заблокував плечове сплетіння пацієнта під час забору променевої артерії в якості шунта. Що це означає? Те, що пацієнт зміг знаходиться в операційній без апаратного дихання, і його не довелося інтубувати.

Що робить кардіохірургію високотехнологічною

Виконання високотехнологічних процедур вимагає багато часу. Для однієї операції по методикам, про які ми розповідаємо, буде потрібно стільки часу, скільки зазвичай йде на три. Проте, технології, які віднімають на кілька годин більше, можуть продовжувати життя в кілька разів – а значить, за їх виконання варто братися.

Щоб з’явилася можливість проводити подібні операції, потрібен не тільки час. Повинно було відбутися багато: зібратися розумна і вже досвідчена команда, підібрані такі обладнання та матеріали, щоб операції не просто були можливими, а й максимально безпечними. І все це – в місці з продуманою інфраструктурою.