Запис на консультації та діагностику, а також результати досліджень у мобільному додатку!

Стентування периферичних артерій

Порушення кровообігу нижніх кінцівок — серйозна проблема, яка потребує негайного розв’язання. Кровообіг кінцівок може страждати через низку захворювань. Найчастіше це стеноз (звуження) або оклюзія (повне закриття просвіту) судин. Причина, як правило, в атеросклерозі судин ніг — це явище, при якому на внутрішніх стінках артерій накопичуються холестеринові бляшки, які звужують просвіт судини і ускладнюють кровотік.

Консультує Завідувач відділенням інтервенційної радіології, рентген-ендоваскулярний хірург, серцево-судинний хірург Хацько Костянтин Миколайович

Симптоми стенозу судин нижніх кінцівок схожі на симптоми багатьох судинних захворювань: тяжкість в ногах, судоми, біль у м’язах гомілки, що підсилюється при ходьбі, бігу, підйомі по сходах, аж до болю в спокої, що тривало не гояться рани.

Крім того, кровообіг в нижніх кінцівках також порушується при діабеті. Це захворювання характеризується порушенням обміну речовин, що може призводити і до поразки дрібних судин, в тому числі, нижніх кінцівок — діабетичної ангіопатії. У важких випадках у таких хворих розвивається синдром діабетичної стопи — комплекс порушень, який призводить до некротичних поразок м’яких тканин, нервів, судин і кісток стопи.

Якщо на початкових стадіях порушення кровообігу кінцівок ще піддається консервативному лікуванню — за допомогою медикаментів, фізіотерапії та лікувальної фізкультури — то при значному ураженні судин лікарі частіше рекомендують хірургічне втручання.

Одними з найбільш сучасних методів лікування стенозу периферичних артерій є ангіопластика і стентування — малоінвазивна і малотравматична процедура, спрямована на розширення просвіту артерій. При синдромі діабетичної стопи ця операція дозволяє уникнути ампутації.

Як проходить процедура ангіопластики і стентування

При стентуванні через точковий прокол в стегні або плечі пацієнта, ангіохірург вводить в уражену артерію катетер, на якому закріплений балон або стент – сітчастий циліндр із спеціального медичного металу. Підвівши балон до місця звуження, лікар надуває його, тим самим розширюючи просвіт судини і вдавлюючи стент в його стінки. Потім тиск з балона знімають, він здувається, але стент перешкоджає зворотному звуження артерії. Якщо на те є медичні показання, стент або балон можуть просочувати спеціальним ліками, яке стоятиме на перешкоді утворенню тромбів і повторному утворенню бляшок холестеринів. На закінчення лікар видаляє катетер, на місці якого залишається всього лише невеликий прокол. Весь процес проходить під контролем ангіографічної апаратури, яка дозволяє лікарю бачити структуру судин і хід операції до найдрібніших деталей.

Сама процедура стентування займає близько 60 хвилин і не вимагає загального наркозу — потрібна тільки місцева анестезія в місці проколу, так що пацієнт весь час залишається в свідомості. В цілому людина проводить в клініці два дні: день на підготовку і день на відновлення під наглядом лікарів.

Плюси ангіопластики і стентування периферичних артерій в Клініці Серця Odrex

  • Сучасне обладнання і технології

Клініка Серця працює на сучасному медичному обладнанні та за передовими технологіями від лідера в області медичних технологій, компанії Medtronic.

  • Високотехнологічні стенти

При стентування в клініці використовують сучасні стенти, які зводять до мінімуму ризик тромбозу та інших ускладнень, добре приживаються і не вимагають заміни.

  • Тільки одноразові витратні матеріали

Завдяки партнерству з компанією Medtronic, склад якої знаходиться на території Odrex, Клініка Серця повністю забезпечена одноразовими витратними матеріалами для операцій.

  • Без наркозу і зайвих ризиків

Процедура стентування проводиться без розрізів, під місцевою анестезією, тому ризики ускладнень набагато нижче, ніж при інших видах втручань.

  • Швидке і комфортне відновлення

Більшість пацієнтів залишають клініку вже на наступний день після стентування. Весь час до і після процедури вони проводять в комфортних палатах під наглядом досвідчених лікарів і дбайливих медсестер.

Показання до ангіопластики і стентування периферичних артерій

Стентування — це тільки один з методів лікування стенозу судин нижніх кінцівок, і рішення про вибір того чи іншого методу повинен приймати лікар, спираючись на повну картину стану пацієнта, історію його хвороби і інші супутні фактори. Найчастіше ангіопластику або стентування пропонують в таких випадках:

  • є явні ознаки критичної ішемії нижньої кінцівки (болі, трофічні виразки),
  • периферичні артерії уражені атеросклерозом, і ішемічні болі в ногах обмежують активність пацієнта,
  • діагностована діабетична ангіопатія,
  • у пацієнта розвинувся синдром діабетичної стопи.

Ускладнення і протипоказання при ангіопластиці і стентуванні судин нижніх кінцівок

Ангіопластика і стентування — високотехнологічна процедура, яка вимагає від лікаря високої кваліфікації і проводиться під контролем сучасного обладнання, тому ризики ускладнень при стентуванні набагато нижче, ніж при інших способах лікування судин ніг. Однак зрідка зустрічаються такі ускладнення:

  • утворення тромбів в місці установки стента,
  • пошкодження судини при роздутті балона,
  • кровотеча,
  • алергія на йодовмісну контрастну речовину, яка використовується при процедурі.

Ці ускладнення відомі, і в разі ризику, швидше за все, пацієнту запропонують інші методи лікування стенозу. Зокрема, стентування периферичних артерій не підійде пацієнтові в таких випадках:

  • атеросклерозом вражена дуже довга ділянка артерії,
  • до стенозу схильна дуже тонка судина, діаметром менше 1,5 мм,
  • хворий страждає важкою супутньою патологією,
  • у нього порушене згортання крові,
  • виявлена ​​алергія на йод.

На жаль, облітеруючий атеросклероз — це важке захворювання, викликане сукупністю причин, і тому жоден метод, в тому числі, стентування, не може вилікувати людину раз і назавжди. Бляшки можуть вражати все нові артерії, і навіть ділянки зі стентів можуть з часом заростати. Тому пацієнтам, у яких одного разу був діагностований атеросклероз периферичних артерій, особливо важливо постійно спостерігатися у спеціаліста і регулярно проходити обстеження.

Відгуки