Запис на консультації та діагностику, а також результати досліджень у мобільному додатку!

Завмерла вагітність

Завмерла вагітність – зупинка розвитку ембріона та його загибель. Завмирання, як правило, відбувається у першому триместрі та до 28 тижня вагітності. На жаль, невиношування вагітності – не рідкісна патологія, а впливає на це безліч різних факторів, але передбачити результат вагітності не завжди можливо.

Чому вагітність завмирає?

Не завжди існує повне розуміння причин, які вплинули на зупинку розвитку плода. Але зазвичай на перебіг вагітності впливають такі фактори:

  • Генетичні патології – причини, що займають суттєву частку у втратах на ранніх термінах. Це певні патологічні гени чи хромосомні відхилення. Вони можуть спровокувати так зване генетичне скидання, тому й відбувається завмирання. Хромосомні відхилення можуть бути результатом збоїв поділу гамет, запліднення або поділу яйцеклітини. Вплинути на генетику не вдасться, і ці аномалії несумісні з життям плода.
  • Інфекційні захворювання можуть впливати безпосередньо на плід, і на завмирання вагітності. Тут роль грає правильне планування вагітності, коли до настання періоду виношування жінка перевіряє наявність інфекцій, що передаються статевим шляхом, це дозволяє зменшити ризики. Але жінка може зіткнутися із захворюванням, вже будучи вагітною. Небезпечним вважається інфікування жінки такими інфекціями як токсоплазмоз, краснуха, цитомегаловірусна інфекція, герпес I-II, II типу, гепатит B, сифіліс, хламідіоз та інші інфекції, оскільки в організмі ще не виробився імунітет на ці збудники.
  • Гормональний збій – недолік прогестерону або надлишок андрогенів збільшує ризик невиношування. У всьому має бути баланс. Корекцією гормонального фону також краще займатись під час планування вагітності.
  • Тромбофілічні порушення, тобто проблеми згортання крові, які провокують розвиток тромбів. Це заважає доставляти необхідну кількість кисню дитині.
  • Резус-конфлікт плоду та матері провокує кисневе голодування плода через вироблення антитіл. Питання стоїть гостро, якщо вагітна має негативний резус-фактор та кілька абортів раніше.
  • Варто згадати кількість попередніх абортів в анамнезі пацієнтки. Порушення гормонального фону, травматизація та інфікування шийки матки залишають незабутній слід на організмі жінок і збільшують ризик вагітності, що завмерла.
  • Серед негативних факторів, що впливають на розвиток плода, є також і спосіб життя жінки. На щастя, це можна виправити: виключення алкоголю і куріння з додаванням раціонального, здорового харчування і нормованих фізичних навантажень тільки в плюс вагітності. І не лише вагітності.
  • Емоційний стан для вагітних жінок – не просто словосполучення. Психологічний зв’язок матері з дитиною сильний, і всі емоції, страхи, тривожність також передаються малюкам. Тому виділяють і психологічні причини вагітності, що завмерла. Варто намагатись перебувати в рівновазі з собою, виключити стрес (наскільки це можливо) і будь-які емоційні навантаження.

Чи є наслідки у завмерлої вагітності?

За умови, що завмирання вчасно виявлено, а його сліди правильно усунуті – ризик у наступних вагітностях мізерний. Якщо ситуація повторюється двічі — ризик збільшується. Для фізіологічного відновлення жінки достатньо близько шести місяців. Через цей час можна спробувати вагітніти знову. За період відновлення краще перевірити всі можливі фактори ризику та виключити їх.

Тривале носіння вагітності може призвести до серйозних наслідків для матері, що вимагають оперативної допомоги. Якщо не виявити завмерлу вагітність вчасно, плід надаватиме токсичну дію на органи та системи жінки. Це може спричинити тяжкі ускладнення у вигляді інтоксикації, сепсису, порушення згортання крові. Своєчасна медична допомога тут, безумовно, необхідна.

Як проявляється завмерла вагітність?

Завмерла вагітність не завжди проявляється відразу, симптоми можуть виникнути і через тиждень після завмирання. Найбільш характерні ознаки такі:

  • погіршується стан, з’являється загальна слабкість, можливо підвищення температури тіла,
  • з’являється біль унизу живота,
  • виникають кров’янисті виділення із статевих шляхів.

Часто симптоми не виявляються настільки яскраво, і жінка їх просто не помічає, тому планові консультації у акушер-гінеколога мають бути обов’язковими, щоб не втратити час.

Як діагностують завмерлу вагітність?

Перший крок – це консультація у лікаря. Іноді позитивний тест на вагітність не завжди відображає нормальний перебіг вагітності. Часто він також показує дві смужки і після завмерлої вагітності. Рівень ХГЛ також знижуватиметься поступово, а не одномоментно.

Гінеколог може запідозрити завмерлу вагітність на підставі спілкування з пацієнткою та гінекологічного огляду. Найбільш інформативно у цій ситуації є проведення УЗД. Цей метод діагностики дозволяє поставити діагноз, коли ще немає симптомів чи скарг. У цій ситуації на УЗД видно відсутність серцебиття плода. Алгоритм діагностики включає визначення рівня ХГЛ, що допомагає виключити інші патології вагітності.

Що роблять для лікування в Медичному домі Odrex?

Ембріон, що зупинився в розвитку, не можна залишати в порожнині матки. Тому лікарі Odrex проводять випорожнення порожнини матки під гістероскопічним контролем. Це малоінвазивна процедура, яка проводиться за допомогою оптичного приладу, з усією обережністю та зниженням можливих ризиків. Інші варіанти лікування пов’язані з високими ризиками кровотечі.

Акушер-гінеколог Юлія Мітюніна

Процедуру проводять під загальним знеболенням. Далі пацієнтці призначають медикаментозне лікування та плановий огляд. В Odrex створено умови для максимально комфортного перебування та лікування. Пацієнтці не знадобиться довгий час у стаціонарі, у палаті є все необхідне — із собою варто мати лише документи.

Як профілактувати завмерлу вагітність?

Найкращою профілактикою є планування наступної вагітності. Виключення всіх можливих ризиків, нормалізація гормонального фону та здоровий психоемоційний стан. За час відновлення організму протягом півроку варто перевіритись на наявність статевих інфекцій, нормалізувати спосіб життя і зробити це необхідно обом партнерам. У ряді випадків краще поспілкуватись з генетиком, якщо проблема криється в генетичних порушеннях.

Навіть після невиношування вагітності є шанс на вагітність та народження здорової дитини. Істотна частина жінок не мають жодних проблем із другою вагітністю. Підготовлений організм лише сприятиме народженню малюка.

Відгуки