Запис на консультації та діагностику, а також результати досліджень у мобільному додатку!

Як проходить реабілітація після інсульту

Інсульт часто вражає структури мозку, пов’язані з координацією рухів, відтворенням і розумінням мови, орієнтацією в просторі, пам’яттю. Це ускладнює виконання навіть найпростіших повсякденних дій. Тому так необхідна правильно розроблена реабілітаційна програма, приступати до виконання якої потрібно якомога раніше, інакше відновити втрачені функції просто не вдасться.

Мультидисциплінарна команда Odrex розробляє індивідуальний план відновлення для кожного пацієнта, враховуючи його можливості і бажання.

Реабілітолог Петро Ковальчук

План і методи реабілітації після інсульту

План реабілітації формується після оцінки стану пацієнта. Далі ми складаємо реальні цілі. План реабілітації в більшості випадків такий:

● відновлення руху,
● повернення незалежності в побуті,
● відновлення мови та ковтання,
● контроль тазових функцій,
● лікування пролежнів,
● догляд за стомами і зняття стом,
● відновлення пам’яті й мислення,
● лікування депресії,
● терапія болю.

Фізіотерапевт Оксана Грищук

Для цього використовують такі традиційні методи реабілітації:

  • Медичні втручання: знеболювальна і протизапальна терапія, регуляція м’язового тонусу, лікування депресії, розвиток когнітивних функцій і стійкості до фізичних навантажень.
  • Фізична терапія — комплекс спеціальних технік і методик, які допомагають пацієнту в освоєнні, відновленні або розвитку функціональних рухів. Наприклад, рівноваги, ходьби, зміні пози.
  • Ерготерапія — навчання навичкам повсякденному житті, таким як одягання, умивання, самостійне приготування і прийом їжі.
  • Мовна реабілітація — відновлення або розвиток комунікаційних навичок.
  • Психологічна допомога потрібна тому що частина пацієнтів після інсульту перебувають в депресії, що істотно ускладнює відновлення. І крім підтримки від оточення пацієнта, результативно — використовувати допомогу психолога.

До цих методів додатково можуть використовуватися інші способи реабілітації: електротерапія, магнітотерапія, кінезіотейпування.

Виходячи з цього з пацієнтом працює мультидисциплінарна команда. Це дозволяє одночасно впливати і відновлювати різні функції. Команда складається залежно від необхідності в тій чи інший терапії, але здебільшого з пацієнтом працюють: лікар, фізичний терапевт, ерготерапевт, логопед, психолог, фахівці з догляду.

Логопед, арт-терапевт Олена Чумаєва

Як в Odrex допомагають в постінсультний період

Для відновлення дуже важливий час — перші години і дні після інсульту. Рання мобілізація пацієнта починається в перші 24-48 годин після розвитку захворювання. У цей період важливо опинитися під наглядом медичного персоналу.

У Медичному домі Odrex ми використовуємо тільки перевірені наукою методи. А при плануванні вивчаємо медичну документацію пацієнта, спілкуємося з ним і підтримуємо зв’язок з родиною. Для ефективності відновлення терапії відводиться від 4 до 6 занять в день. Все це в комплексі дозволяє досягти максимально можливого результату.

Найчастіше вчасно розпочата терапія та комплексний підхід спільно з зусиллями пацієнта призводять до того, що відновлення повне. Результат плідної роботи – незалежність і самостійність пацієнта. Але так буває не завжди. Важкі чи пацієнти, які пізно потрапили на лікування, вимагають допомоги і після виписки. У таких ситуаціях ми рекомендуємо, яку краще купити коляску, підберемо ортез, радимо, як адаптувати квартиру для комфортного життя і розповідаємо про правила безпеки.

Якщо пацієнту потрібна допомога в догляді чи переміщенні, навчаємо родичів або персональну доглядальницю.

Поставити додаткові запитання або записатися на консультацію до фізіотерапевта можна за допомогою мобільного додатку, за номером +380 48 730-00-30 або на сайті Медичного дому Odrex.