Запис на консультації та діагностику, а також результати досліджень у мобільному додатку!

Токсикоз: чому він виникає і як з ним боротися? Консультує акушер-гінеколог Поліклініки всієї сім’ї в Райдужному Анжеліка Мироненко

Токсикоз – це розповсюджений стан, з яким доводиться стикатися майже 80% вагітних жінок. Він буває раннім і пізнім. Ранній токсикоз зазвичай проявляється на 5-6 тижні й триває до кінця першого триместру. Пізній, також відомий як прееклампсія, зустрічається лише у 20% жінок і є більш небезпечним та важким.

Про причини виникнення цього розладу та способи полегшення симптомів розповідає акушер-гінеколог Поліклініки всієї сім’ї в Райдужному Анжеліка Мироненко.

  • Нудота та блювання
  • Слинотеча
  • Погане самопочуття, дратівливість, сонливість
  • Втрата ваги

Причини виникнення токсикозу:

Точні причини токсикозу поки не встановлені. Вважається, що ранній токсикоз може виникати через підвищення рівня гормону прогестерону, який впливає на моторику кишківника. Іншою можливою причиною є збільшення рівня гормону ХГЛ, який виробляється клітинами ембріона, що може спричиняти неприємні симптоми.

❕ Наявність хронічних захворювань, шкідливих звичок, абортів або викиднів підвищує ймовірність появи токсикозу.

Чи небезпечний токсикоз для матері та дитини?

Легкі прояви токсикозу зазвичай не становлять небезпеки ані для матері, ані для дитини. Однак важка форма токсикозу може призвести до зневоднення, а це вже серйозний стан, який загрожує порушенням функцій плаценти, затримкою розвитку плода і передчасними пологами. Також токсикоз важкої форми може негативно впливати на печінку вагітної, тому необхідно контролювати печінкові проби.

❕ Симптоми, при яких варто негайно звернутися до лікаря:

  • Сильна нудота або блювання
  • Неможливість пити більше 8 годин або їсти більше 24 годин
  • Сухість у роті, головний біль, лихоманка, запаморочення.

Як полегшити стан при токсикозі?

Нудота часто виникає на голодний шлунок, тому важливо не пропускати прийоми їжі В раціоні мають бути овочі, відварене м’ясо, риба та молочка. Занадто солоних, гострих, копчених продуктів та газованих напоїв варто уникати.

Легкий перекус відразу після пробудження, наприклад, улюблений фрукт або сухе печиво, може допомогти. Апельсиновий або грейпфрутовий соки, відвар чорносливу або журавлинний морс, а також імбир (в чаї або стравах) можуть зменшити позиви до блювання.

Слід дотримуватися режиму: спати щонайменше 8 годин, гуляти на свіжому повітрі, уникати перевтоми.

Анжеліка Мироненко консультує як гінеколог, а також веде вагітність. Записатись на консультацію Анжеліки Максимівни ви можете за допомогою мобільного додатку , через форму на сайті або в операторів нашого кол-центру за номерами: +38 (048) 730-00-30, +38 (096) 380-30-30, +38 (063) 380-30-30, +38 (066) 380-30-30.