Запис на консультації та діагностику, а також результати досліджень у мобільному додатку!

Грудне вигодовування та дієта для мами. Розповідає сімейна лікарка та консультант з ГВ Валентина Петромарчук

Грудне молоко забезпечує всі необхідні корисні речовини для здоров’я малюка в перші пів року і є надзвичайно важливим у раціоні малюка в подальшому. На честь Всесвітнього тижня підтримки грудного вигодовування сімейна лікарка та консультант з ГВ Валентина Петромарчук пояснює, як годуючим мамам варто харчуватись, щоб забезпечити максимальну якість молока для новонародженого.

Харчування мами під час грудного вигодовування: що варто прибрати з раціону, а що навпаки додати?

Молодим мамам доводиться їсти за двох – а точніше, приблизно на 400 калорій більше, ніж зазвичай. Головне правило при формуванні раціону – постійно урізноманітнювати його. Це впливатиме на смак молока, тож дитина матиме змогу сформувати харчові уподобання.

При ГВ дуже важливо споживати продукти, які містять білок: м’ясо, молочку, бобові, морепродукти, цільнозерновий хліб та, звісно, фрукти та овочі.

❕ Цілком вірогідно, що може знадобитися додатковий прийом вітамінів або мінералів. Але не варто призначати їх собі самостійно: лікар має визначити дефіцити та підібрати дозування.

А як щодо води?

Норма води для мам, які годують, не відрізняється від норми для всіх інших. Щоденно варто випивати рідини у кількості приблизно 4% від маси тіла (кількість може залежати від погоди, активності тощо). При цьому, перевагу треба віддавати саме чистій воді, а не солодким сокам чи газировці.

Каву можна пити, але не більше як 2-3 чашки на день – зловживання напоєм може погіршити сон маляти. Від алкоголя краще повністю відмовитись на час ГВ.

А якщо мама вегетаріанка?

Жінкам, які не їдять продукти тваринного походження, може знадобитися додатковий прийом вітаміну B12 та Омега-3 (дозування має призначити лікар!).

В раціон обов’язково варто включати продукти, які містять достатньо заліза, білка та кальцію. Це можуть бути злакові, бобові, сочевиця, зелені овочі, сухофрукти, горіхи, молочка тощо. Необхідні також продукти, багаті на вітамін С.

Чи може раціон мами сформувати алергію на певний продукт у дитини?

На жаль, так. Але цього можна уникнути – якщо бачите, що у малюка після годування грудним молоком виникла висипка, діарея, захриплість та занепокоєння, зверніться до лікаря. Разом ви визначите, що саме з продуктів могло викликати реакцію у дитини та припинити його вживати.

Записатись на консультацію Валентини Романівни або укласти з нею декларацію можна через форму на сайті, за допомогою мобільного додатку або в операторів нашого кол-центру за номерами: +38 (048) 730-00-30, +38 (096) 380-30-30, +38 (063) 380-30-30, +38 (066) 380-30-30.