Надмірна вага у дітей: у чому проблема?
За даними ВООЗ за останні 40 років число дітей з надмірною масою тіла та ожирінням виросло в 10 разів — це вже статистика, з якою потрібно щось робити. Чому ж так відбувається?
- По-перше, дитина не контролює, скільки простих вуглеводів і цукру він вживає протягом дня, та й батьки самі не усвідомлюють, що вони дають дітям.
- По-друге, часто зустрічається гіподинамія: діти все менше рухаються, мало займаються спортом, все більше сидять за комп’ютером, і часто при цьому перекушують.
Чому надмірна вага у дітей така небезпечна? Це не тільки косметичний дефект, це ще й ранні ризики серцево-судинних захворювань: через епідемію ожиріння помолодшали інсульти, інфаркти та інші серцево-судинні катастрофи. Все раніше трапляються інсулінорезистентність, цукровий діабет II типу та онкозахворювання. Ожиріння вносить великий вклад в розвиток порушень скелетно-м’язової системи.
Інша сторона надмірної ваги — психологічні проблеми. Дитина стає невпевненою у собі, що в подальшому може призвести до небезпечних розладів харчової поведінки, таких як анорексія і булімія.
У боротьбі з надлишковою вагою головне — не залишати дитину саму. Потрібно провести роботу з усією родиною: разом заводити корисні харчові звички, разом дотримуватися режиму дня, разом повертати в життя фізичну активність. І тут важливу роль може зіграти дієтолог.
Харчові звички у дітей: часті помилки і корисні лайфхаки
Якщо з ранніх років давати дитині корисні продукти, вона звикне і полюбить харчуватися правильно. Вводити нові продукти слід поступово. Не навязуйте те, що категорично не подобається.
Ось основні ідеї для правильного дитячого харчування:
- сніданок пропускати заборонено — це метаболічний вектор, який визначає на цілий день наш обмін речовин,
- білки, жири і вуглеводи слід отримувати з усіх трьох прийомів їжі,
- в раціон можна додати два перекуси — на вимогу: наприклад, несолодкий йогурт, горіхи, фрукти, бутерброд з цільнозернового хліба з сиром,
- до прихованих цукрів потрібно придивитися уважніше: вони є в неочевидних продуктах, наприклад, «швидких» сніданках, ковбасах, газованій воді, соків,
- про клітковину потрібно пам’ятати завжди: це кунжут, льон, фрукти, овочі,
- швидкої, промислової випічки краще остерігатися,
- якщо вже солодощі, то корисні: пастила, домашнє печиво з вівсяних пластівців з сухофруктами і горішками, фрукти,
- а ось свіжовижаті соки краще виключити – адже це ті ж фрукти, але без корисної клітковини.
Найчастіша помилка в харчовій поведінці у дітей — це цукор. Батьки використовують солодощі як заохочення за хороші оцінки або старанну поведінку. А бабусі впевнені, що мозку потрібен цукор, і пригощають малюків черговою цукеркою. Насправді, мозок дійсно «харчується» глюкозою, але він здатний синтезувати її з фруктів, в яких є фруктоза, з молочних продуктів, в яких є лактоза або «молочний цукор», з цільнозернових продуктів. Тому при збалансованому харчуванні цукор як такий не потрібен.
Завдання батьків — виховувати правильні харчові звички! У цьому допоможуть сімейні традиції: спільна вечеря замість перекусу на ходу, спільна фізична активність замість часу за комп’ютером.
А записатися на прийом до Яни Ігорівни, отримати консультацію дієтолога, аналіз результатів досліджень і складання індивідуального плану харчування ви можете по телефону +38 (048) 730-00-30 або через форму на сайті.