Харчова алергія
Харчову алергію часто плутають із харчовою непереносимістю. Це різні поняття, і це важливо пам’ятати — від цього залежить тактика ведення пацієнта та її подальше життя.
Харчова непереносимість не є небезпечною для життя і часто носить тимчасовий характер. Її прояви – це, наприклад, печія або блювання, діарея після вживання гострої їжі.
Харчова алергія – це реакція імунної системи на певні продукти харчування. Причому алергічна реакція може виникнути при вживанні їжі, і навіть при дотику. Реакція виникає відразу ж, найчастіше – у перші 15-30 хвилин.
Найчастіше зустрічається алергія на такі продукти
- горіхи, такі як арахіс, мигдаль, кешью,
- риба,
- молюски, наприклад, креветки та устриці,
- яйця,
- пшениця,
- соя,
- молоко та продукти, що містять білок коров’ячого молока, наприклад, морозиво або олію.
Як проявляється харчова алергія
Алергія виникає на один або кілька продуктів, а реакція може протікати як у легкій, так і важкій формі.
При легкій течії харчової алергії з’являються:
- кропив’янка – піднесені червоні ділянки шкіри, які дуже сверблять,
- сльозогінність, припухлість і свербіж в очах,
- нежить чи чхання.
Тяжкий перебіг харчової алергії називають анафілаксією, вона супроводжується:
- набряком горла або сильним кашлем,
- задишкою або проблемами з диханням,
- блювотою або діареєю,
- запамороченням або непритомністю,
- смертю.
Крім того, у людини можуть бути різні симптоми щоразу, коли у неї виникає алергічна реакція. Часто при повторному контакті з алергеном реакція посилюється і ситуація може вимагати виклику швидкої допомоги.
Як відрізнити харчову алергію від харчової непереносимості
Якщо у вас або у вашої дитини були симптоми харчової алергії, обов’язково зверніться до свого лікаря для визначення подальшої тактики спостереження та контролю.
Лікар може призначити 2 види тестів, щоб з’ясувати, чи є у вас харчова алергія:
- Шкірний тест. Для цього тонкою голкою з алергеном (маленьким шматочком їжі) на шкіру передпліччя наносити невелику подряпину. Якщо місце нанесення алергену стало червоне, припухло, з’явився свербіж, значить тест вважається позитивним.
- Аналіз крові. Тестування визначає наявність у крові антитіл (білків) на харчову алергію, які називаються «IgE», які організм виробляє у відповідь на алергічну реакцію.
На жаль, не завжди можливо відразу знайти причину алергії, тому лікар рекомендує вести харчовий щоденник продуктів і реакцій на них.
Як боротись з харчовою алергією
У разі легкої харчової алергії лікар може порекомендувати ліки з групи антигістамінних препаратів. Воно зупинить свербіж та кропивницю. Найкраще лікування важкої реакції – це ліки під назвою «адреналін».
Якщо є ризик розвитку анафілаксії, або вже траплялася раніше, призначають пристрій «шприц-ручка» з адреналіном. «Шприц-ручку» потрібно завжди мати при собі та використовувати у разі тяжких симптомів. Після використання – викликати швидку допомогу, оскільки симптоми можуть повернутись, і може знадобитись госпіталізація.
Найкращий спосіб запобігти алергічній реакції — помірність: навіть крихітний шматочок може викликати серйозні симптоми.
Як правило, харчова алергія супроводжує людину все життя. Але діти можуть перерости алергію до 5 років. Дорослі можуть жити нормальним життям, якщо выдкорегують свої харчові звички.
Чи є спосіб запобігти харчовій алергії?
Якщо у вас або у вашої дитини харчова алергія, то є велика ймовірність, що і у другої дитини вона теж буде. Але не обов’язково.
Відомо, що не варто відкладати час введення прикорму у дітей з алергією. Вводити нові продукти рекомендовано віком від 4 до 6 місяців. Лікар вашої дитини допоможе вирішити, коли та як пропонувати певні продукти.