Запис на консультації та діагностику, а також результати досліджень у мобільному додатку!

Тахікардія

Тахікардія – це збільшення частоти серцевих скорочень понад 90-100 ударів в хвилину і більше. При цьому слід розрізняти патологічну тахікардію і природне почастішання серцебиття як природну реакцію на стрес і фізичні навантаження.

Нормальна частота серцевого ритму у дорослої людини — 60-90 ударів в хвилину. Більш рідкісний пульс буває у спортсменів: треноване серце за один удар перекачує набагато більший обсяг крові. У таких людей в нормі пульс може бути до 40 ударів в хвилину.

Коли людина відчуває фізичне навантаження або емоційний сплеск, в кров викидається гормон стресу — адреналін. Він і викликає прискорене серцебиття. Так, у спортсмена, який біжить стометрівку, серце б’ється з частотою 220 ударів на хвилину. Це абсолютно нормально, якщо після того, як людина зупиняється і заспокоюється, ритм приходить в норму. Якщо ж цього не відбувається, потрібно звернутися до лікаря.

Крім того, тахікардія іноді виникає і просто в стані спокою: без будь-якої причини серце раптом починає калатати. Це може супроводжуватися шумом у вухах, запамороченням, слабкістю в ногах, почуттям тривоги. Якщо таке повторюється, потрібна консультація аритмолога: безпричинне почастішання серцебиття може привести до утворення тромбів, інсульту і навіть до смерті.

Причини тахікардії

Патологічне збільшення частоти серцевих скорочень може бути викликано такими причинами:

  • Серцева недостатність. У пацієнтів з тяжкою гіпертонією, з інфарктом міокарда в анамнезі прискорене серцебиття – це компенсація серцевої недостатності. Слабке серце не може викинути за одне скорочення потрібний обсяг крові, тому йому доводиться скорочуватися кілька разів.
  • Легенева недостатність. Якщо серцю не вистачає кисню, воно починає битися частіше, щоб отримати більше крові, а разом з нею і кисню. Таке часто буває у хворих на астму та завзятих курців.
  • Надлишкова функція щитовидної залози (тиреотоксикоз). При цьому стані збільшується продукування гормонів щитовидної залози, які викликають почастішання серцебиття.
  • Анемія. При анемії скорочується рівень гемоглобіну в крові, серцю не вистачає кисню, і воно починає битися прискорено, щоб компенсувати цю нестачу.
  • Невротичні розлади, зокрема, панічні атаки. Це поширена причина тахікардії у молодих людей.
  • Зловживання алкоголем і психостимуляторами, до яких відносяться і напої-енергетики.
  • Лікарські засоби. Тахікардія — побічний ефект багатьох ліків. Це не привід кидати їх приймати, треба просто розповісти про це лікаря, і він порадить, як бути.
  • Інфекція, висока температура. Почастішання пульсу як результат боротьби організму з інфекцією — це нормально. У цьому випадку варто сконцентруватися на лікуванні основного захворювання.

Перша допомога при тахікардії

Найголовніше, що треба зробити при нападі тахікардії — це постаратися заспокоїтися. Сісти, а краще лягти, зробити глибокий вдих. Можна прийняти валеріанку, але треба розуміти: валеріана не є лікувальним препаратом при тахікардії, не замінює ліки, виписані лікарем, а тільки допомагає заспокоїтися.

Існує кілька прийомів, які допомагають сповільнити серцебиття без прийому медикаментів.

  • Активація вагуса (блукаючого нерва). Блукаючий нерв проходить через багато внутрішні органи і дозволяє управляти їх мимовільними реакціями. Зокрема, він може впливати на частоту серцевих скорочень. Щоб заспокоїти серцебиття, треба глибоко вдихнути, на кілька секунд затримати дихання і повільно видихнути — і так мінімум 3-4 рази. Чим довше затримувати дихання, тим більше шанс, що вагус сповільнить серцебиття.
  • Проба Вальсальви. Потрібно затиснути ніс, закрити рот і зробити довгий видих, не менше 10-15 секунд. Цей прийом використовують водолази для вирівнювання тиску в середньому вусі, але також він допомагає уповільнити серцебиття.
  • Проба Ашнера. При цьому способі треба закрити очі і натиснути пальцями на очні яблука протягом 20 секунд. Однак це протипоказано пацієнтам з глаукомою чи іншими очними хворобами.

Якщо жоден із способів не допомагає і тахікардія не припиняється, треба викликати швидку допомогу.

Діагностика

Поодинокі випадки тахікардії — це не обов’язково прояв серйозної проблеми, це може бути просто реакція на стрес. До лікаря потрібно звертатися, якщо напади повторюються регулярно.

Щоб виявити причини тахікардії, лікар призначить такі дослідження:

  • електрокардіограма — вона покаже стан серця зараз,
  • холтерівське добове моніторування відстеження серцевого ритму протягом доби, допомагає виявити тахікардію, яку не вдалося зафіксувати на ЕКГ,
  • ехокардіоскопія допомагає оцінити анатомію порожнин серця в цілому.

Крім того, при будь-яких видах аритмії потрібно перевірити функцію щитовидної залози, а також рівень цукру в крові: аритмія є частим супутником цукрового діабету і хвороб щитовидної залози.

Лікування

Найчастіше для лікування тахікардії призначають медикаменти, які спрямовані на усунення її неприємних проявів, а також на лікування основного захворювання, яке і викликає тахікардію. Приймати ці ліки треба довічно.

Корисно змінити спосіб життя – хоч це і непросто: постаратися знизити рівень стресу, зайнятися спортом, переглянути режим харчування, кинути шкідливі звички.

Тахікардію також лікують малоінвазійними хірургічними методами: це може бути катетерная радіочастотна абляція або Кріоабляція. Такі маніпуляції проводяться без розрізів, через невеликі проколи на шкірі, під місцевою анестезією, і пацієнт після них дуже швидко повертається до нормального життя.

Прийом ведуть спеціалісти

Відгуки