Запис на консультації та діагностику, а також результати досліджень у мобільному додатку!

Що треба знати про холестерин? Консультує терапевт Поліклініки всієї сім’ї в Южному Антоніна Бєдна

Холестерин є компонентом клітинних мембран і «будівельним матеріалом» стероїдних гормонів, вітаміну D і жовчних кислот. Здебільшого ця жироподібна речовина виробляється в печінці, але певна її частина надходить в організм із їжею тваринного походження. Попри поважний список «плюсів» для здоров’я, холестерин оповитий страхами та міфами. Чи виправдано, пояснює терапевт Поліклініки всієї сім’ї в Южному Антоніна Бєдна.

«Хороший» холестерин та «поганий». Як відрізнити?

«Поганий» холестерин – це ліпопротеїд низької щільності, який прикріплюється до пошкодженої частини судини, поєднується з іншими речовинами й утворює небезпечні для здоров’я бляшки.

«Хороший» холестерин – це ліпопротеїд високої щільності, який збирає «поганий» холестерин та транспортує його в печінку, звідки той виводиться з жовчю.

Яка норма холестерину і чим загрожує його надлишок або нестача?

Загальної норми немає – в різному віці та за різних станів норма може дещо відрізнятися. В середньому «поганий» холестерин не має перевищувати позначки 3 ммоль/л, а «хороший» має бути вищим за 1-1,2 ммоль/л. Але зауважте, що ці цифри можуть бути іншими, якщо ви вагітні, маєте серцево-судинні захворювання, цукровий діабет тощо.

Надмірна кількість в крові може спровокувати розвиток атеросклерозу судин. Утворені холестеринові бляшки погіршують кровопостачання головного мозку, серця, нирок, сітківки ока та інших важливих органів. Якщо не лікувати такий стан, він може прогресувати й призводити до серйозних захворювань, таких, як ішемічна хвороба серця, стенокардія, жовчнокам’яна хвороба, а також до серцево-судинних катастроф, тобто інфарктів, інсультів, які часто призводять до інвалідності чи навіть смерті.

Не найкращим чином впливає на організм і зниження показників холестерину (тут вже йдеться, звичайно про «хороший»). Чим він нижчий за норму, тим вищий ризик для репродуктивної системи, синтезу гормонів: естрогену, тестостерону і кортизолу.

Обидва стани на початку можуть ніяк не проявляти себе, про наявність порушення пацієнт дізнається лише після розвитку ускладнень. Саме тому важливо регулярно проводити щорічні чекапи організму, щоб не пропустити небезпечний стан.

Як контролювати рівень холестерину?

Щоб визначити рівень холестерину, варто здати розгорнутий біохімічний аналіз крові – ліпідограму. Люди, які мають фактори ризику, повинні здавати цей аналіз щонайменше 1 раз на рік.

Фактори ризику:

  • Вік.
    Починати регулярно стежити за холестерином варто з 50 років жінкам та з 45 років чоловікам.
  • Наявність родича першого ступеня (наприклад, один з батьків, брат або сестра), в якого в ранньому віці діагностували захворювання серця (до 55 років у чоловіків і до 65 років у жінок). В таких випадках контролювати холестерин варто починати з раннього дитинства – з 2 років.
  • Ожиріння чи надмірна вага.
  • Куріння.
  • Високий рівень холестерину в попередньому аналізі.
  • Низька фізична активність.
  • Високий артеріальний тиск.
  • Наявність цукрового діабету або переддіабету.

Якщо жодного з перелічених факторів ризику немає, то ліпідограму варто починати здавати з 9-11-річного віку щоп’ять років. Після 20 років – кожні 4-6.

Як не допустити підвищення «поганого» холестерину?

Щоб тримати холестерин в нормі, варто дотримуватись правил, які можуть здаватися банальними, але насправді є дуже дієвими:

  • Стежте за вагою.
    Використовуйте онлайн калькулятор ваги для визначення індексу маси тіла, щоб з’ясувати власні ризики порушень.
  • Відмовтесь від куріння.
    Це допоможе позбутися багатьох ризиків, а не лише підвищення холестерину.
  • Достатньо спіть.
    Недосипання сприяє розвитку ожиріння, порушує гормональний баланс і сприяє вразливості організму. Не нехтуйте цією порадою.
  • Дотримуйтесь здорового харчування.
    Кількість продуктів, які містять насичені жири й трансжири, варто зменшувати. Йдеться про жирні м’ясо і молочні продукти, фаст-фуд, ковбасні вироби, напівфабрикати тощо.

Звичайно, в адекватній кількості вони не нашкодять – дозволяйте собі трохи «шкідливої» їжі у свята, але не зловживайте. Для щоденного вжитку надавайте перевагу фруктам, овочам, горіхам, морській рибі, нежирному м’ясу тощо.

Записатись на консультацію Антоніни Олександрівни або подати заявку на укладання з нею декларації можна через форму на сайті, за допомогою мобільного додатку  або в операторів нашого кол-центру за номерами: +38 (048) 730-00-30, +38 (096) 380-30-30, +38 (063) 380-30-30, +38 (066) 380-30-30.