Запис на консультації та діагностику, а також результати досліджень у мобільному додатку!

Monthly Archives: September 2024

Реабілітація в Медичному домі Odrex

Опубликовано: 18.09.2024 о 15:21

Автор:

Категории: Блог,Відео

Тэги:

Стаціонарна реабілітація зовсім не схожа на звичайні лікарняні будні. Ми використовуємо задля відновлення функцій пацієнтів найрізноманітніші речі, аби вправи були не набридливі, а простір навколо пацієнта цікавим та різним. У нашому внутрішньому дворі можна прогулятися, пограти у м’яча та зробити інші вправи.

Реабілітація не може обмежуватись постільним режимом, знеболювальними та наглядом — вона має бути чітко спланованою, мати конкретну мету й бути повною активних дій медперсоналу та самого пацієнта. Ми створили саме такий центр — у якому наші пацієнти будуть повертати собі мотивацію жити повноцінним життям і сили на здійснення цього.

Для родичів послуги є зрозумілими і прозорими: у програми реабілітації входять одразу всі процедури, перебування та харчування на 7, 14, 21 або 28 днів.

Реабілітаційний центр розташований біля багатопрофільного центру на Розкидайлівській, 69/71. До нас можна перевестись із будь-якого стаціонару або звернутись самостійно. Запис за номерами цілодобового кол-центру: +38 (048) 730–00–30, +38 (096) 380–30–30, +38 (063) 380–30–30, +38 (066) 380–30–30.

Вітрянка. Сама мине чи треба лікувати? Пояснює педіатр Єлизавета Грозова

Опубликовано: 18.09.2024 о 13:18

Автор:

Категории: Блог,Статті

Тэги:

Як передається вітрянка?

Шлях передачі – повітряно-крапельний, тобто через крапельки слини або слизу, які виділяються при кашлі, чханні або розмові. Також інфекція може передаватись контактним шляхом, особливо висока ймовірність зараження, якщо у хворого пошкоджені пухирці.

Крім того, збудники вітрянки можуть передаватись від матері до плоду і провокувати вади розвитку в малюка, але це дуже рідкісні випадки.

Перенесена хвороба формує стійкий імунітет, тож повторне зараження малоймовірне.

Які симптоми хвороби?

Зазвичай перші симптоми з’являються через 11-21 день після моменту зараження. При цьому від кінця інкубаційного періоду і до приблизно 7 дня з моменту появи останніх пухирців людина є заразною.

Симптоми:

  • висока температура,
  • фарингіт,
  • висипка на обличчі та тілі, іноді на слизових оболонках,
  • свербіж,
  • загальне нездужання,
  • втрата апетиту.

Чи може вітрянка викликати ускладнення?

Зазвичай у дітей вітрянка проходить самостійно і не викликає ускладнень. Втім, підліткам та дорослим, а також діткам, які мають супутні захворювання, варто бути обережними.

Можливі ускладнення:

  • бактеріальні інфекції шкіри (наприклад, імпетиго або флегмона, дуже важливо не розчісувати пухирці, щоб не занести інфекцію!),
  • пневмонія,
  • енцефаліт,
  • синдром Рея (це ускладнення вражає печінку і мозок, може бути смертельним; дуже важливо не приймати аспірин дітям до 16 років – він може спровокувати цей синдром),
  • гострий постінфекційний церебеліт (запалення мозочка, яке може викликати порушення координації рухів, тремор, слабкість м’язів. Зазвичай цей стан є тимчасовим і проходить самостійно).

❕ Не займайтесь самолікуванням навіть, якщо вам здається, що дитина почувається нормально. Зверніться до сімейного лікаря або педіатра, щоб уникнути можливих ускладнень.

Як лікують вітрянку?

Існує противірусна терапія, однак діткам до 12 років її прописують нечасто – тільки якщо є ризики ускладнень.

Також лікар підбирає симптоматичне лікування – антигістамінні, жарознижувальні (краще віддати перевагу парацетамолу, а не ібупрофену – останній може посилювати висипання), засоби проти свербіжу тощо.

Як профілактувати вітрянку?

Вакцинація – найкращий метод профілактики. Щепленню підлягають дітки, які досягли одного року, дітки перед вступом у садок або школу.

До речі, щеплення проти вітряної віспи можна зробити в Медичному домі.

❕ В жодному разі не приймайте запрошення на вітрянка-паті – це небезпечно. Не всі діти, на жаль, переносять хворобу легко, тож не варто піддавати ризику свого малюка.

З Єлизаветою Грозовою можна укласти декларацію в Багатопрофільній лікарні на Філатова, 38. Записатись на її консультацію ви можете за допомогою мобільного додатку, через форму на сайті або в операторів нашого кол-центру за номерами: +38 (048) 730-00-30, +38 (096) 380-30-30, +38 (063) 380-30-30, +38 (066) 380-30-30.

Фоторепортаж з Odrex Bariatric Meeting VI

Опубликовано: 16.09.2024 о 16:53

Автор:

Категории: Блог

Тэги:

Вдячні спікерам за їхні змістовні доповіді. На конференції виступили:

  • Віталій Вікторович Русаков — баріатричний хірург, ендоскопіст, завідувач хірургічного відділення №2 Odrex (Одеса, Україна)
  • Андрій Семенович Лаврик — Президент Асоціації баріатричної хірургії України, професор, доктор медичних наук, головний науковий співробітник відділу торакоабдомінальної хірургії ННЦХТ ім. О.О. Шалімова, Заслужений лікар України (Київ, Україна)
  • Пламен Стайков — медичний директор клініки Саксенхаузен, баріатричний хірург, професор, доктор медичних наук (Франкфурт-на-Майні, Німеччина)
  • Андрій Кейдар — професор на факультеті хірургії Тель-Авівського університету, голова Ізраїльської асоціації баріатричної хірургії, баріатричний хірург Медичного центру Сураски (Ichilov) (Тель Авів, Ізраїль)
  • Мануель Гальвао — Директор баріатричних досліджень в Orlando Health — OHWSBSI, науковий директор IRCAD, керівник баріатричної ендоскопії Mohak Bariatric and Robotics (Орландо, США та Бразилія)
  • Мохамед Абеїд — баріатричний ендоскопіст, гастроентеролог Каїрського університету (Каїр, Єгипет)
  • Сергій Житніков — баріатричний хірург, FACS, FASMBS, малоінвазивний та загальний хірург WellSpan Health (Пенсильванія, США) та екс-доцент Університету Дрекселя
  • Яків Соломонович Березницький — доктор медичних наук, професор кафедри хірургії 1 та урології Дніпровського державного медичного університету, медичний директор хірургічної клініки «Garvis» (Дніпро, Україна)
  • Володимир Володимирович Грубник — віце-президент Української асоціації фахівців з малоінвазивних, ендоскопічних та лазерних технологій, доктор медичних наук, професор (Одеса, Україна).
  • Костянтин Миколайович Милиця — доктор медичних наук, професор. Директор багатопрофільної клініки святого Миколая. Професор кафедри хірургії ЗДМФУ (Запоріжжя, Україна)
  • Олександр Олександрович Калашніков — кандидат медичних наук, старший дослідник, провідний науковий співробітник відділу малоінвазивної хірургії Центру інноваційних медичних технологій НАН України, завідувач хірургічного відділення, Заслужений лікар України (Київ, Україна)
  • Ярослав Ігорович Гавриш — хірург, кандидат медичних наук (Львів, Україна)
  • Іван Володимирович Бабій — хірург, ендоскопіст Національного наукового центру хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова (Київ, Україна)
  • Вероніка Григорівна Непорада — провідний ендокринолог Odrex (Одеса, Україна)
  • Костянтин Олексійович Науменко — ендоскопіст, керівник ендоскопічного напрямку Odrex (Одеса, Україна)
  • Іван Павлович Бескровний — баріатричний хірург, ендоскопіст (Одеса, Україна)
  • Микола Олександрович Бєляков — анестезіолог, дитячий анестезіолог (Одеса, Україна)
  • Андріан Остапович Рейті — баріатричний хірург, кандидат медичних наук, головний хірург Центру метаболічної хірургії (Київ, Україна)
  • Гліб Володимирович Астахов — завідувач хірургічного відділення хірургічної клініки «Garvis», лікар вищої категорії (Дніпро, Україна)

Здебільшого говорили про можливі ускладнення після операцій – шукали разом шляхи вирішення проблем, дискутували та ділились власним досвідом. Незабаром розповімо про все детальніше у відеорепортажі, а поки – подивіться світлини з заходу.

Odrex Bariatric Meeting відбулась у співпраці з Українською асоціацією баріатричної хірургії, Одеським національним медичним університетом та Міжнародним гуманітарним університетом. Партнери конференції: Medtronic, KARL STORZ Україна, Lapomed, EliteMedica – світові медичні інновації, Pfizer, ЮРіЯ-ФАРМ / YURiA-PHARM, Berlin Chemie, ENDO SYSTEMS, B. Braun.

Нейрохірургічна операційна Odrex

Опубликовано: 16.09.2024 о 13:20

Автор:

Категории: Блог,Відео

Тэги:

Робота під час операцій на мозку видається одночасно неймовірною і рутинною. Цього разу під мікроскопом нейрохірургів — менінгіома.

Менінгіома у середньому росте по 1 мм на рік, іноді це 20, 30 років. Звісно, людина не відчуватиме зміни кожного дня — а лише на масштабі і ретроспективно. Цього разу пухлина росла так довго й малопомітно, що важливі судини головного мозку встигли обвити її. Тому у центрі уваги лікаря не може бути майстерне видалення усієї пухлини цілком і повністю — а збереження якнайкращої якості життя.

І яким би виснажливим не був би день, ми знаємо, що команда в операційній зробить абсолютно все можливе та залежне від них.

Наша нейрохірургічна команда:
• нейрохірурги Андрій Обливач та Владислав Свєтлицький
• анестезіолог Олександр Степашко
• операційна сестра Людмила Омельянчук
• медична сестра-анестезист Яна Смірнова

Біль під час менструації – норма чи патологія? Розберімося разом з гінекологом Юлією Мітюніною

Опубликовано: 11.09.2024 о 13:11

Автор:

Категории: Блог,Статті

Тэги:

Чому під час менструації може виникати біль?

  1. Скорочення матки. Під час менструації матка скорочується, щоб відшарувати внутрішній шар – ендометрій. Ці скорочення можуть викликати спазми та біль у нижній частині живота.
  2. Гормональні зміни. В період менструації підвищується рівень простагландинів – гормонів, які стимулюють скорочення матки. Високий рівень цих гормонів може спричинити більш інтенсивні спазми.
  3. Стрес і емоційне напруження. Психологічний стан також може впливати на рівень болю. Стрес здатен посилити відчуття дискомфорту і зробити біль більш відчутним.
  4. Анатомічні особливості. Стеноз цервікального каналу, загин матки або інші вроджені аномалії матки можуть сприяти виникненню більш вираженого болю.
  5. Захворювання. Ендометріоз, фіброміоми, аденоміоз та інші захворювання можуть викликати сильний біль під час менструації, що потребує уваги лікаря.

Який біль під час менструації небезпечно терпіти?

Легкий дискомфорт під час менструації – це нормальне явище. Але якщо біль занадто інтенсивний, супроводжується сильною кровотечею або виникає в супроводі з іншими симптомами, наприклад, лихоманкою, запамороченням, нудотою тощо – це може бути ознакою серйозних захворювань. Такий біль небезпечно терпіти – треба негайно звернутися до лікаря.

Як лікувати біль під час менструації?

Щоб полегшити стан під час менструації, можна скористатися такими методами:

  • Нестероїдні протизапальні засоби (НПЗЗ), такі як ібупрофен, можуть зменшити рівень болю.
  • Легка фізична активність, наприклад, йога або піші прогулянки, сприяє поліпшенню кровообігу і зниженню болю.
  • Зменшення споживання солі, кофеїну та алкоголю під час менструації може допомогти зменшити набряки і полегшити симптоми.

Якщо біль важко переносити або не допомагають звичні методи, необхідно звернутися до лікаря для дообстеження та корекції стану.

Записатись на консультацію Юлії Юріївни ви можете за допомогою мобільного додатку, через форму на сайті або в операторів нашого кол-центру за номерами: +38 (048) 730-00-30, +38 (096) 380-30-30, +38 (063) 380-30-30, +38 (066) 380-30-30.

Медичний дім Odrex на змаганнях з пляжного волейболу ліги «Динаміка»

Опубликовано: 09.09.2024 о 15:17

Автор:

Категории: Блог,Новини

Тэги:

У змаганнях брали участь команди з Одеси, Львова, Запоріжжя, Миколаєва, Києва, Харкова, інших міст України.

Змагання на березі Чорного моря проходили протягом двох днів на восьми майданчиках та зібрали понад 82 команд хлопців та дівчат.

За здоров’ям та безпекою волейболістів та глядачів на змаганнях слідкував фельдшер з медицини невідкладних станів — Віталій Варімез.

Ділимось з вами фотозвітом з змагань та нагадуємо, що Швидка допомога Odrex працює у режимі 24/7. Викликати Швидку Odrex можна за коротким номером 9000 з будь-якого мобільного оператора або за номером +38 (048) 752-9000.

Олександр Шашин – новий ортопед-травматолог Odrex

Опубликовано: 05.09.2024 о 15:09

Автор:

Категории: Блог,Новини

Тэги:

За плечима лікаря 12 років плідної роботи в медицині, але незважаючи на солідний досвід, він продовжує невпинно вдосконалювати свої навички.

До Олександра Ігоровича можна звертатися з таких питань:

  • внутрішньосуглобові та периартикулярні ін’єкції,
  • остеосинтез,
  • артроскопії плеча та коліна,
  • ендопротезування колінних та кульшових суглобів тощо.

Якщо вам потрібна професійна допомога, Олександр Ігорович – саме той лікар, до кого варто звертатися.

Крім того, він може навчити, як збалансувати спорт та здоров’я, щоб залишатися активним і рухливим на всі 100%.

Записатись на консультацію Олександра Ігоровича ви можете за допомогою мобільного додатку, через форму на сайті або в операторів нашого кол-центру за номерами: +38 (048) 730-00-30, +38 (096) 380-30-30, +38 (063) 380-30-30, +38 (066) 380-30-30.

«Все вийшло. Хоча і не вірилося…»: як команда Медичного дому Odrex та запрошені фахівці повернули малій Віолетті щасливе дитинство

Опубликовано: 04.09.2024 о 16:53

Автор:

Категории: Блог,Медичні кейси

Тэги:

Кількість травм та ушкоджень, які принесло злощасне ДТП, вражала

Як зізнається нейрохірург Владислав Свєтлицький, перше враження було гнітючим — Віолетта постійно кричала, намагалася кудись вирватися та майже не реагувала на прохання оточуючих. В процесі досліджень з’ясувалося: злощасне ДТП призвело до краніо-лицевої травми, переломів лобових кісток, даху орбіти та лобової пазухи. Крім того, уламок верхньої стінки лівої орбіти впирався в очне яблуко, а через внутрішньомозкову гематому у пацієнтки розвинулася назальна лікворея — стан, при якому спинномозкова рідина (ліквор) виділяється через носовий хід.

Гематома у дівчинки була сформована в обох півкулях мозку у лобових частках. Саме ця ділянка відповідає за психіку і за такої локалізації черепно-мозкової травми дуже часто важко знайти контакт з пацієнтом.

Аби боротися з такими серйозними ускладненнями, потрібні нейро- і щелепно-лицевий хірурги та офтальмолог, який спеціалізується на хірургії орбіт. Лікарі не просто великого професіоналізму, але й неабиякої рішучості.

Медичному дому Odrex вдалося зібрати команду мрії

У неділю в Медичному домі Odrex зібралася, без перебільшень, медична команда мрії. Знання рентгенолога Олександра Березовського допомогли спланувати хід операції, але перед тим, як її проводити, потрібно було чітко розрахувати момент, коли медичні маніпуляції не зашкодять Віолетті. Передусім тому, що певні ушкодження організм людини тяжіє саморегенерувати. Приміром, гематома може розсмоктатися без зовнішнього втручання, а лікворея — закритися самостійно. Та й, загалом, лікування черепно-мозкових травм — справа підвищеної делікатності. Тож спочатку ведучий нейрохірург Андрій Обливач ретельно спостерігав за станом маленької пацієнтки. А коли побачив, що час настав, взявся до справи.

Операція, що повернула Віолетті щасливе дитинство

Саму операцію можна назвати фантастичною. Перш за все фахівці розібралися із досить великою — понад 25 мілілітрів — внутрішньомозковою гематомою. Крок за кроком лікарі обережно видалили її. І трохи видихнули — відбулась релаксація мозку і це дало змогу розглянути приховану гематомою ділянку, а саме дефект у твердій мозковій оболонці та у кістці. Далі було вкрай важливо герметично ушити цю ділянку, аби запобігти ускладненням, з якими Віолетта могла зіткнутися у майбутньому. Завдяки фантастичному професіоналізму нейрохірургів вдалося і це.

Узявши фрагменти широкої фасції стегна і жирової тканини, лікарі обережно закрили основний розріз на голові. На додачу, тимчасово встановили люмбальний дренаж, щоб штучно створити відтік ліквору та зменшити внутрішньочерепний тиск.

Не забули й про естетичну сторону питання. Запрошені фахівці — одні з найкращих в Україні — щелепно-лицевий хірург Денис Валькевич та офтальмолог Анатолій Малецький зробили металоостеосинтез стінок лобової пазухи. Себто, зібрали та закріпили в одне ціле уламки кісток титаном.

Операція — це ще не все: як проходив реабілітаційний період

Післяопераційний період був складним і дозволив повною мірою оцінити рівень взаємодії команди. Майже тиждень нейрохірурги щодня по декілька разів зідзвонювалися з анестезіологами аби дізнатися, як хоробра дівчинка переносить медикаментозне лікування. Успішність одужання забезпечував дитячий анестезіолог Микола Бєляков та команда реанімації, які, без перебільшень, провели колосальну роботу з відновлення показників, зокрема гормонів та електролітів, та контролю над дренажем. Десять діб реанімації, потім — відновлення під наглядом педіатрів. Але врешті-решт небезпека минула.

Незабаром, два роки потому, на Віолетту чекає ще одна процедура аби закріпити результат та остаточно прибрати всі наслідки сумнозвісного ДТП. Та найскладніше залишилося позаду.

Настрій пацієнта та підтримка близьких — важливі фактори на шляху до одужання. Турбота Валерії, мами дівчинки, допомогла полегшити період реабілітації. Але найголовніше — це неабиякі стійкість та рішучість, які продемонструвала сама Віолетта під час своєї боротьби.

«Ми залишались в Одесі увесь цей час, обстежуємося, приходимо, продовжуємо лікування в Odrex. Зараз у Віолетти все гаразд — чекаємо на 14-річчя Віримо, що все буде добре і надалі. І війна скоро закінчиться, дай Боже», — мама Віолети

Баріатрична операція допомогла стати мамою. Історія нашої пацієнтки

Опубликовано: 04.09.2024 о 13:36

Автор:

Категории: Блог,Статті

Тэги:

«Я скинула приблизно 20 кілограмів після операції, але не встигла насолодитись своєю вагою, бо тільки-но позначка стала на 75 кг, як животик почав рости», – розповідає Світлана.

107 кг на вагах

У 18 років дівчині через проблеми зі здоров’ям прописали гормональну терапію. Тоді її вага становила 65 кг.

«Мені неправильно встановили діагноз. Кожні пів року я змінювала ліки, і кожен вхід та вихід з терапії – це плюс на вагах. Невеликий, я навіть не помічала, як набираю. Це тривало 5 років, за цей час я дійшла до 107 кг. На фоні набору ваги в мене розвинулась інсулінорезистентність, і тому мені прописали уколи. Це допомогло мені схуднути на 5 кг, далі вага зупинилась».

Спроби скинути вагу консервативними методами не дали результату, тож Світлана наважилась на операцію.

Баріатрія. Хірургічне лікування

В Odrex після ретельної діагностики обрали метод втручання – лапароскопічну резекцію шлунка (це зменшення розміру органа, завдяки чому людина швидше відчуває ситість та менше з’їдає). Таке лікування дає змогу поступово втрачати вагу приблизно протягом року і позбавитись від 70-100% надлишкових кілограмів.

«Ані сумнівів, ані страху не було. Я знала ризики, на які йду. Я хотіла, щоб вже швидше все зробили, щоб я раптом не передумала».

Ожиріння – не питання естетики, це питання здоров’я. Через вагу в дівчини були ановуляторні цикли, тобто менструальний цикл відбувався без овуляції, а відтак вона не могла завагітніти. Баріатрія мала вирішити й це питання.

«Ми прийшли у запланований день, буквально кілька годин і мене відвезли в операційну. Операція минула чудово. З інтенсивної терапії я пішки прийшла в палату – навіть лікарі здивувались».

Після втручання Світлану виписали на 3 день. Післяопераційний період минув без ускладнень.

«Було важко підійматися з ліжка, чоловік допомагав. Відчувала важкість біля шва, не скажу, що боляче, але було неприємно. Але це було протягом першого тижня, далі все було добре».

Світлану прооперували баріатричний хірург Віталій Русаков разом з Володимиром Янком та Іваном Бескровним і анестезіологом Миколою Бєляковим.

Повернення в лікарню

Згодом Світлана повернулась в Odrex вже ставати на облік до акушера-гінеколога – завдяки зниженню ваги у пацієнтки вирівнявся менструальний цикл, тож мрія стати мамою втілилась у реальність.

Однак є одне «але» – після баріатричної операції є застереження щодо вагітності протягом 24-36 місяців, оскільки організм ще ослаблений і не може засвоювати необхідні мікроелементи не те що за двох, а навіть для однієї людини. Тож підвищуються ризики викидня та передчасних пологів, порушується розвиток плоду тощо.

Випадки вагітності серед баріатричних пацієнток, в яких тільки-но відбулась операція, ще й досі не вивчені, тож перед майбутніми батьками постало серйозне питання.

Світлана ризикнула – дитина дуже бажана. Вона суворо виконувала усі рекомендації лікаря та дуже ретельно стежила за рівнем вітамінів і мінералів, здаючи аналізи щоразу, як призначить гінеколог.

Результат виправдав усе – нещодавно на світ з’явився Давид – і попри перестороги, малюк народився абсолютно здоровим. Все вдалось завдяки роботі мультидисциплінарної команди лікарів, які стежили за станом пацієнтки, а також завдяки неймовірній силі та витримці самої Світлани й підтримці її рідних.

«Мене дуже підтримували рідні. Я їм за це вдячна. Мій чоловік був завжди поруч, мені це додавало сил».

Вагітність пацієнтки вела акушер-гінеколог Олена Федорова. Лікарі Odrex ведуть вагітних навіть з різними екстрагенітальними патологіями та з високими ризиками.

Детальніше про супровід вагітності в Odrex.

Головне про баріатрію:

  • Завдяки баріатричній операції пацієнти втрачають від 70 до 100% надлишкової ваги. Схуднення відбувається поступово протягом року – завдяки цьому організм не відчуває стресу.
  • Залежно від індивідуальних показань, пацієнту підбирають метод хірургії – рукавну резекцію, шунтування шлунка тощо. Під час втручання фізично зменшується розмір органа та видаляється той його відділ, в якому виробляється «відповідальний» за стимулювання голоду — пептид грелін.
  • Баріатрія не вимагає тривалого перебування в стаціонарі – пацієнта виписують за 3 дні після операції. За годину після втручання він може самостійно підійматися та ходити.
  • Лікарі Odrex складають план оглядів та обстежень на період реабілітації та надають пацієнту рекомендації щодо харчування та фізичної активності.

Детальніше про баріатрію в Медичному домі.

Записатись на консультацію Віталія Вікторовича ви можете за допомогою мобільного додатку, через форму на сайті або в операторів нашого кол-центру за номерами: +38 (048) 730-00-30, +38 (096) 380-30-30, +38 (063) 380-30-30, +38 (066) 380-30-30.